Eşti aici
×

Trotinete versus biciclete electrice – care sunt mai bune pentru sisteme de sharing?

Trotinete versus biciclete electrice – care sunt mai bune pentru sisteme de sharing?

“Care sunt parerile voastre despre noile scutere si trotinete electrice?” Aceasta intrebare este pusa de foarte mult timp mai ales de locuitorii marilor orase unde au aparut deja sistemele de sharing.

Raspunsul pe scurt ar fi: “Sunt minunate!” Orice lucru care atrage multi oameni sa utilizeze si transportul alternativ, cum ar fi bicicletele, scuterele sau trotinetele electrice este o victorie pentru toata lumea. Daca oamenii stiu cum trebuie sa mearga pe banda de biciclete, poate ar avea mai mult respect pentru acestia atunci cand conduc masina.

Este adevarat ca in Romania sistemul de sharing este abia la inceput. Exista optiuni pentru biciclete de ceva timp, nu foarte utilizate totusi si mai nou urmeaza sa se lanseze si cateva servicii de sharing trotinete electrice.

Asadar, am scris o lista de carcateristici pentru a compara si a intelege diferenta dintre aceste alternative de transport. Desi in acest articol cea mai buna comparatie ar fi intre o trotineta sau un scuter electric si o bicicleta electrica, s-a intamplat sa includem uneori si bicicletele obisnuite.

Costuri – castigator: bicicleta

Pentru a face o comparatie cat mai corecta si pentru ca in Romania inca nu avem intr-un oras ambele metode de sharing, am ales un alt oras in care stim preturile. Asadar, in San Francisco, o singura plimbare cu bicicleta electrica costa 2$ pentru 30 de minute, dar puteti gasi mai ieftin cu abonamente sau diferite oferte. Trotinetele electrice costa 1$ pornirea si apoi cate 15 centi pentru fiecare minut. Nu pare o suma mare, insa tariful total creste rapid. De exemplu, o plimbare de 5 minute va costa 1,75$, 10 minute 2,25$ si 5,5$ pentru 30 de minute. Comparativ cu cei 2$ in cazul bicicletelor, trotinetele sunt semnificativ mai scumpe. Daca vreti sa utilizati trotinetele electrice in sistem de sharing pentru mai mult de 6 minute atunci nu mai sunt convenabile.

Unele companii din alte orase au incercat sa coboare pretul la 10 centi pe minut, insa l-au pastrat pe cel pentru pornire. Pretul mai mic, ridica pragul in care sunt convenabile pana la 11 minute. Totusi, in acelasi oras pe care l-am luat ca si exemplu, unele companii sunt fortate sa ridice preturile la 25 de centi pe minut, cel mai probabil din cauza furturilor frecvente.

Daca incercati sa cumparati o trotineta electrica pe cont propriu, veti gasi acum o varietate de optiuni diferite si in Romania. Exista atat de multe modele si variatii de preturi incat cu siguranta veti gasi ceva potrivit pentru voi. Cel mai important este sa va hotarati exact ce aveti nevoie si apoi sa cautati cat mai multe informatii pe Internet.

Trotinete versus biciclete electrice – care sunt mai bune pentru sisteme de sharing?

Vibratii pe drum, denivelari si confort – castigator: trotineta

Dupa ce am testat mai multe trotinete electrice dar si biciclete electrice, am constatat ca cele cu adevarat performante sunt foarte bune in atenuarea vibratiilor. Castigatoare in acest caz au iesit trotinetele pentru ca o bicicleta electrica si cu suspensii full foarte bune costa mult, iar in general cele pentru sharing nu au suspensii deloc.

De asemenea, bicicleta avea avantajul ca are sa fiind astfel mult mai comod decat sa stai in picioare. In prezent au pierdut si acest avantaj pentru ca si la trotinete se poate atasa un scaun.

Stabilitate – castigator: bicicleta

Am crezut initial ca bicicleta ar fi mai stabila din cauza efectului giroscopic al rotilor mai mari, dar se pare ca echilibrarea pe dispozitive cu doua roti este mult mai complicata decat atat. Numai la viteze foarte mari se dovedeste adevarata aceasta teorie.

Cu toate acestea, rotile mai mari va asigura ca nu veti cadea atunci cand loviti o groapa. O groapa de dimensiunea unui pahar sau a unei cani nu este o problema pentru o bicicleta, insa ar putea pune la pamant cu usurinta o trotineta electrica sau nu.

In ceea ce priveste echilibrul, majoritatea oamenilor vor fi de acord ca echilibrarea pe o bicicleta este mai usoara decat pe un scuter. Pozitia de sedere cu picioarele pe pedale ofera un control mai mare decat stationarea pe o platforma. Puteti incerca sa mergeti pe bicicleta fara maini si sa faceti acelasi lucru pe o trotineta. Veti vedea ca pe trotineta este mult mai greu sa reusiti.

Exercitiul fizic – castigator: bicicleta

Acesta este probabil unul dintre motivele pentru care foarte multi oameni iubesc trotinetele electrice. Cu bicicleta, indiferent ca este una electrica, tot trebuie sa pedalezi, lucru care in cea mai mare parte a timpului este foarte benefic. Este adevarat ca sunt momente cand iti doresti sa profiti numai de puterea motorului electric.

Pe o bicicleta electrica asistata, trebuie sa pedalati pentru a mentine motorul pornit, astfel incat chiar daca pedalati extrem de usor acesta va functiona. Acest lucru este valabil si atunci cand aveti de urcat o rampa. Trotineta electrica va urca, greu dar va reusi cel mai probabil. La bicicleta pe de alta parte, este posibil sa simtiti mai tare aceasta urcare in pedale.

Usurinta de transport si greutate – castigator: trotineta

Aceasta este o categorie in care trotinetele electrice castiga fara drept de apel. Este pur si simplu un dispozitiv mai mic si, prin urmare, mai usor de luat acasa / la biou / in metrou sau in masina. Totusi, pentru ca discutam despre sistemul de sharing, de cele mai multe ori nu veti putea sa luati trotineta cu voi, poate doar in transportul in comun.

In ceea ce priveste greutatea, iarasi trotineta iese castigatoare. Nu este un aspect foarte important atunci cand mergeti cu ea, dar totusi daca aveti nevoie sa o ridicati, va conta.

De asemenea, un alt avantaj din punct de vedere al marimii, este ca o trotineta se poate strecura mult mai usor prin trafic si poate incapea in locuri in care o bicicleta nici nu viseaza.

Capacitatea de stocare – castigator: bicicleta

Datorita centrului inalt al maselor, trotinetele nu au cosuri de transport sau alte lucruri asemanatoare. Daca aveti ceva de carat, sunteti obligat sa folositi un rucsac. Cu toate acestea, puteti pune cu usurinta o punga pe manerul trotinetei pentru ca nu va atinge roata ca in cazul unei biciclete. Totusi, bicicletele, mai ales cele utilizate in sistem sharing, au un cos de cumparaturi in fata sau in spate, in care puteti transporta diverse obiecte.

Curba de invatare – castigator: trotineta

Si acest aspect este unul foarte important. Exista persoane care nu au mers niciodata nici cu trotineta nici cu bicicleta. Sau exista persoane care nu s-au mai urcat pe o bicicleta de 20-30 de ani. Indiferent de situatie, daca sunteti la inceput, trotineta este vehicululul pe care veti invata mult mai rapid sa mergeti.

Acesta este probabil un alt motiv major pentru acest boom al trotinetelor, faptul ca pot fi utilizate de orice persoana dupa doar cateva secunde de invatare.

Autonomie – castigator: bicicleta

Pe o bicicleta non-electrica, este evident ca puteti parcurge un numar nelimitat de km. O bicicleta electrica are in general un spatiu mai mare pentru baterie, iar faptul ca si pedalati atunci cand mergeti, bateria ar trebui sa va ajunga pentru distante mai mari. Aceste doua lucruri in principiu compenseaza greutatea mai mare a bicicletei.

Viteza maxima – castigator: trotineta

Din punct de vedere al vitezei maxime, exista limitari din punct de vedere legislativ. Ambele tipuri de vehicule electrice ar trebui sa atinga maxim 25 km/ora. Aceasta valoare este cel mai des intalnita, insa au inceput sa apara in magazine trotinete mult mai rapide decat bicicletele electrice, care pot atinge si 70-80 de km/ora.

Concluzie

Ambele modele de vehicule electrice au multe avantaje dar si dezavantaje. Consideram ca cel mai important, nu este ce alegeti, trotineta sau bicicleta electrica, important este sa alegeti unul dintre acestea doua ca alternativa la transportul in comun si mai ales la masina personala.