Eşti aici
×

Accesorii pentru fotografia de studio

Aveti de gand sa construiti un studio de fotografie si nu sunteti sigur de unde sa incepeti? Sau aveti deja un studio de fotografie si cautati sa il utilati cu mai multe accesorii pentru DSLR? Alegerea echipamentului pentru studioul de fotografiat poate sa dureze ceva timp. Trebuie sa cercetati si sa aflati ce anume accesorii va sunt utile si va vor face munca mai usoara.
 
In acest articol veti gasi sfaturi atat pentru incepatori cat si pentru fotografi profesionisti cu privire la echipamentul de studio necesar si cateva accesorii de care aveti nevoie intr-un studio de fotografie.

Echipament studio de fotografie:

- Camera DSLR de fotografiat
- Obiective cu focale diverse
- Un trepied DSLR de calitate
- Lumini continue sau blituri DSLR
- Triggere wireless sau cu fir, in functie de preferinte
- Masa pentru fotografia de produs
- Cort pentru fotografia de produs
- Stativ pentru lumini si fundalul foto
- Umbrela de difuzie sau softbox-uri
- Blenda
- Inele extensie macro daca nu detineti un obiectiv dedicat macro

Umbrela de difuzie pentru fotografie

Umbrelele vin de obicei in culori de argintiu sau alb si pot fi atasate la o lumina continua sau un blit printr-un suport. Directionand lumina intr-o umbrela (care reflecta lumina inapoi la subiect) creati o sursa de lumina mult mai mare si mult mai soft, care elimina zonele de lumina dura. Desi in cea mai mare parte se pot directiona, umbrelele pot fi uneori destul de greu de controlat.
 
Umbrelele translucide sunt o solutie foarte buna, acestea nu reflecta lumina ci sunt facute dintr-un material special care poate difuza lumina. Aceste umbrele de difuzie inmoaie lumina mult mai mult decat alte accesorii asemanatoare, dar fara beneficiul directionalitatii.

Blenda fotografie

Pentru a captura fotografii clare, intotdeauna veti avea nevoie de lumina, indiferent de forma prin care o obtineti. Daca nu aveti un buget mare sau pur si simplu nu vreti sa cheltuiti mult pe lumini, va puteti descurca cu o singura lumina principala si cu o blenda buna.
 
O blenda va permite sa reflectati lumina inapoi la subiect. Blendele sunt un mijloc foarte bun de a crea o lumina de umplere fara a utiliza o a doua sursa de lumina dedicata. Blendele au multe forme si dimensiuni, insa cele 5-in-1 sunt cele mai cautate si mai utilizate.

Stativ lumini si fundal foto

Acestea sunt pur si simplu un suport pe care sa montati luminile, fundalul foto sau o blenda. Intotdeauna trebuie sa va asigurati ca stativul pe care il cumparati va suporta greutatea produselor pe care le veti monta pe el.

Masa de fotografie

Din pacate, nu puteti lua o masa veche nefolosita si sa o transformati in masa de fotografie. Pentru fotografie aveti nevoie de o suprafata de buna calitate, de preferabil de culoare alba. Nu trebuie sa existe nicio linie orizontala la suprafata astfel incat sa puteti aseza camera direct in fata subiectului. O masa de fotografie este un accesoriu obligatoriu daca faceti in studio fotografie de produs.

Cort difuzie pentru fotografie de produs

Un cort pentru fotografie este construit din laturi translucide care difuzeaza lumina provenind din surse multiple. Acesta permite o iluminare uniforma, aproape fara niciun fel de umbre, pe un fundal simplu si solid.
 
Cortul dispune de o deschidere frontala, care va face usor sa luati imagini de studio din orice loc. Cortul de fotografie este construit dintr-un nailon alb translucid, care difuzeaza lumina, astfel incat in fotografia finala sa aveti un echilibru perfect intre lumina si umbre.

Inele de extensie macro

O limitare a fotografiei macro atunci cand utilizati un obiectiv conventional este ca exista o limita la cat de aproape va puteti apropia de subiect din cauza distantei minime de focalizare. Inelele de extensie pentru fotografia macro va permit sa mutati zona de focalizare a obiectivului obisnuit pe care il utilizati, astfel incat cele mai mici obiecte sa iasa perfect clare.
 
In esenta, ceea ce face un inel macro este sa schimbe zona de focalizare a obiectivului; nu veti mai putea sa focalizati la infinit, dar va va permite sa va apropiati suficient de mult pentru a face fotografii macro.
 
Inele de extensie pentru macro se ataseaza intre body-ul camerei DSLR si obiectiv. Puteti utiliza un singur inel de extensie sau mai multe simultan pentru a maximiza efectul.