Eşti aici
×

Cum sa alegi un incarcator potrivit pentru trotineta electrica?

Cum sa alegi un incarcator potrivit pentru trotineta electrica?

Atunci cand aleg o trotineta electrica foarte putini oameni cauta informatii si despre incarcatoarele disponibile pentru aceasta. Totusi, incarcatorul pentru bateria trotinetei este un accesoriu esential caruia ii trebuie acordata atentie. De exemplu, stiati ca nu trebuie sa lasati bateria trotinetei sa scada sub 30% pentru a prelungi durata de viatat atat a bateriei cat si a incarcatorului? Prin urmare, daca vreti sa aflati mai multe informatii utile despre incarcatoare va recomandam sa cititi acest articol informativ.

Informatii importante despre baterii

Cel mai probabil stiti deja ca bateria (indiferent ca vorbim de trotinete electrice, masini, telefoane, etc) nu trebuie incarcata complet, pana la o valoare de 100%. Incarcarea pana la un procent de aproximativ 80% este mai mult decat suficient si, acest lucru o sa va ajute sa cresteti durata de viata a bateriei.

Din pacate, bateriile de orice tip ar fi acestea, nu sunt surse infinite de energie. In timp se degradeaza si la un moment dat veti fi nevoiti sa le inlocuiti, iar costul bateriilor nu este unul de neglijat.

Cat de des ar trebui sa incarc trotineta electrica?

O trotineta electrica este diferita de orice alt dispozitiv electric aveti acasa, asadar nu o tratati in acelasi mod. In mod ideal, ar trebui sa o incarcati inainte de a pleca la drum cu ea. Acestea fiind spuse, este recomandat sa mentineti o rutina de incarcare constanta – chiar si atunci cand nu utilizati trotineta pentru o perioada indelungata.

Lasand-o prea mult timp fara sa fie incarcata deloc, ii poate afecta negativ abilitatile de incarcare si bateria, indiferent de incarcatorul pe care il folositi.

Doua valori importante pe care trebuie sa le stiti inainte de a incarca

Tensiune (V)

Tensiunea sau voltajul, denumita de multe si ca presiune electrica, este puterea masurata a electricitatii care curge printr-un circuit.

Tensiunea unui incarcator trebuie sa se potriveasca cu tensiunea bateriei. Incarcatoarele cu o tensiune mai mare pot incarca la o rata mai rapida decat cele cu o tensiune mai mica.

De exemplu, o trotineta electrica care are o baterie de 52V necesita un incarcator de 52V.

Cel mai des intalnite in categoria trotinetelor electrice, sunt incarcatoarele ce au urmatoarele valori: 36V, 48V, 52V, 60V, 72V si 84V.

Amperajul (A)

Amperajul masoara curentul electric in amperi. Un amper va spune cat de multa sarcina electrica trece prin orice punct al unui circuit intr-o secunda. Cu cat amperajul este mai mare, cu atat sarcina electrica care poate intra in baterie este mai mare si atunci aceasta va fi incarcata mai rapid.

Cele mai multe incarcatoare de scutere electrice au un amperaj de 2A, dar pot fi si mai mari. De exemplu, un incarcator rapid poate ajunge pana la 6.5A.

Cum sa alegi un incarcator?

Este foarte important sa alegeti intotdeauna incarcatorul potrivit pentru bateria trotinetei dumneavoastra. Incarcatorul potrivit va face ca bateria sa functioneze cat mai sigur si eficient posibil. Exista cativa factori diferiti care intervin in alegerea unui incarcator, iar pe fiecare dintre acestia ii vom detalia in continuare.

Chimia bateriei

Acesta factor este critic. Majoritatea incarcatoarelor de baterii cu litiu sunt proiectate fie pentru baterii cu litiu-ion, fie pentru baterii cu litiu fier fosfat (LifePO4). Diferenta este data de tensiunea de incarcare. Trebuie sa alegeti tipul potrivit de incarcator pentru a va asigura ca veti avea tensiunea de incarcare corecta.

Tensiune de incarcare

Asta ne duce la urmatoarea noastra problema: tensiunea de incarcare. In functie de cum a fost contruita bateria si ce fel de celule foloseste se face urmatorul calcul. In cazul celulelor li-tion ar trebui sa aveti o incarcare la 4.2V per celula. Acest lucru inseamna ca veti avea nevoie de un incarcator care are o tensiune de iesire care sa fie de 4.2 V x numarul de celule in serie din baterie.

Pentru o baterie cu 10 celule in serie, asta inseamna ca aveti nevoie de un incarcator care scoate 4.2V x 10 celule = 42V.

Pentru o baterie cu 13 celule in serie, aveti nevoie de un incarcator de 54.6V.

Pentru o baterie cu 14 celule in serie, aveti nevoie de un incarcator de 58.8V.

Si asa mai departe, in acelasi mod se face calculul final.

De fapt, puteti chiar creste durata de viata a bateriei prin incarcarea mai usoara a acesteia, dar despre acest lucru vom vorbi mai jos.

Curent de incarcare

De asemenea, un alt lucru pe care trebuie sa il luati in considerare este curentul de incarcare. Majoritatea celulelor cu ioni de litiu nu ar trebui sa fie incarcate peste 1 C, desi majoritatea prefera sa ramana chiar sub valoarea de 0,5C. Evaluarea „C” este pur si simplu capacitatea bateriei. Deci, pentru o celula de 3,5Ah, 1C ar fi 3,5A. Pentru un acumulator de 10Ah, 0,5 C ar insemna 5A.

Ar trebui sa incercati sa nu va incarcati celulele la mai mult de 0,5 sau jumatate din capacitatea lor. Deci, daca utilizati celule de 3,5Ah si aveti 4 in paralel, inseamna ca ar trebui sa va incarcati la cel mult 7A. Chiar si 7A este o rata de incarcare destul de mare pentru bateriile cu litiu. Cu cat incarci curentul mai mic, cu atat bateriile tale vor fi mai fericite si vor dura mai mult.

In cele din urma, trebuie sa luati in considerare BMS-ul, daca bateria are asa ceva. Majoritatea unitatilor BMS sunt evaluate pentru incarcarea de aproximativ 5A, cu exceptia cazului in care aveti in mod special un BMS de putere mai mare.

In general, noi incarcam bateriile la aproximativ 1/3C, ceea ce inseamna ca dureaza aproximativ 3 ore pentru a se incarca complet, cand sunt aproape goale. Pentru o baterie de 10Ah, 1/3C ar fi 3,3A. Cele mai comune incarcatoare de baterii cu litiu, in special cele destinate trotinetelor electrice, se gasesc in gama de la 2A la 5A. Acestea sunt toate niveluri de curent rezonabile pentru majoritatea bateriilor. Dar daca aveti o baterie foarte mica, cum ar fi un acumulator de 5Ah, un incarcator de 5A ar fi 1C, ceea ce ar fi limita majoritatii celulelor. Asadar nu uitati sa aveti intotdeauna in vedere acest lucru atunci cand alegeti curentul de incarcare.

Incarcare sub valoarea maxima (100%)

Studiile au aratat ca incarcarea la o tensiune putin mai mica poate avea o imbunatatire dramatica a numarului de cicluri pe care le puteti scoate din baterie. S-a demonstrat ca incarcarea la 4,1V in loc de 4,2V (care este echivalentul incarcarii cu aproximativ 90%) adauga cu aproape 50% mai multe cicluri la o baterie pe toata durata de viata. Pentru a face acest lucru, veti avea nevoie de un incarcator mai bun.

Unele incarcatoare sunt reglabile si pot fi setate la diferite profiluri de incarcare, cum ar fi incarcarea 50%, 80%, 90% sau 100%. Acestea insa sunt mai scumpe decat incarcatoarele simple.

Sfat: daca utilizati un BMS si doriti sa faceti incarcare sub 100%, este o idee buna sa incarcati la 100% din cand in cand. Majoritatea BMS-urilor folosesc „echilibrarea superioara”, ceea ce inseamna ca nu echilibreaza celulele pana cand nu sunt pline. Incarcandu-se intotdeauna la aproape plin, aceste tipuri de BMS-uri nu vor avea niciodata sansa de a echilibra celulele. Asa ca nu uitati sa incarcati la 100% din cand in cand, intre fiecare 10-20 de incarcari, in functie de cat de bine raman celulele dvs in echilibru singure.

Cum alegeti incarcatorul corect pentru trotineta dvs?

Cel mai bun mod de a gasi un incarcator compatibil cu trotineta dvs electrica este sa cumparati unul direct de la producatorul sau de la comerciantul de unde ati cumparat trotineta. Cu toate acestea, daca acest lucru nu este posibil, iata cateva sfaturi utile pentru a va ajuta sa alegeti incarcatorul potrivit.

Limite de functionare: utilizarea tensiunii si a amperajului corecte

Tensiunea incarcatorului trebuie sa se potriveasca cu tensiunea bateriei. Amperajul, pe de alta parte, poate fie sa se potriveasca cu valoarea incarcatorului standard livrat cu trotineta dvs, fie sa fie mai mare, deoarece acesta este responsabil pentru o incarcare mai rapida.

Desi acest lucru este relativ simplu, este esential sa utilizati un incarcator cu tensiunea si amperajul corecte. O interpretare gresita poate duce la o reincarcare esuata sau chiar la deteriorarea bateriei.

Desi acest lucru este relativ simplu, este esential sa utilizati un incarcator cu tensiunea si amperajul corecte. O interpretare gresita poate duce la o reincarcare esuata sau chiar la deteriorarea bateriei.

De regula, va recomandam sa folositi un incarcator rapid doar pe bateriile cu capacitati care depasesc 15Ah. In mod similar, recomandam un amperaj maxim de 4A.

Conector: trebuie sa se potriveasca cu portul trotinetei

Nu toate incarcatoarele sunt la fel. Exista mai multe tipuri de conectori utilizati pentru diferite trotinete electrice. Trebuie sa verificati daca noul incarcator se potriveste cu portul de incarcare al trotinetei. Cei mai frecventi conectori sunt:

GX16-3P

Acesta este un conector circular cu trei pini cu un diametru de 12,44 mm.

Este alcatuit din trei porturi care primesc trei varfuri. De asemenea, exista un inel de blocare metalic filetat pentru a tine conectorul in siguranta conectat la portul bateriei.

Acest tip de port este extrem de comun la trotinetele electrice de performanta, de inalta performanta si de ultraperformanta.

M16-3P

M16 este un conector circular cu trei pini care este similar ca aspect cu GX16, dar masoara 12,5mm si nu are un inel de blocare metalic.

Acestea devin din ce in ce mai populare pe trotinetele electrice, deoarece folosesc plastic pentru a izola stifturile si a preveni arcul electric.

XLR

Atat conectorii XLR cu 3 pini, cat si cei cu 4 pini se gasesc pe trotinete electrice.

Versiunea cu 3 pini se gaseste de obicei pe o gama larga de modele, in timp ce versiunea cu 4 pini este vazuta doar pe cateva modele recent aparute.

XT60

XT60 este un conector mic, are doua porturi si mai este intalnit sub denumirea de conector glont datorita formei sale neobisnuite.

Deocamdata insa, sunt foarte putine trotinete care folosesc aceste conectori.

DC Coaxial

Un DC coaxial este un conector tip butoi care se gaseste pe foarte multe dispozitive electrice, inclusiv pe unele trotinete electrice. Acest conector are un singur varf central.

Cel mai des sunt intalnite pe trotinetele electrice cu un pret mai scazut.

USB

Desi sunt foarte rar intalnite, unele trotinete electrice cu puteri mici, pot fi incarcate printr-un port USB.

Cum incarcam o trotineta electrica. Ghid pas cu pas

Incarcarea trotinetei electrice poate parea simpla, dar pentru a asigura un ciclu de incarcare optim si pentru a reduce sansele de deteriorare a incarcatorului sau bateriei, trebuie sa urmati corect pasii de mai jos.

  1. Conectati incarcatorul la o priza

Este important sa faceti acest lucru inainte de a conecta incarcatorul la trotineta electrica pentru a il proteja de deteriorare.

In interiorul unui incarcator se afla un condensator – un dispozitiv care stocheaza energie electrica, are doua terminale si atrage curent de la intrare atunci cand comutatorul de iesire este pornit. Cand un incarcator este conectat la o sursa de alimentare, are 0 volti. Daca ar fi sa conectati mai intai incarcatorul la bateria trotinetei, aceasta ar putea descarca curent in condensator. Acest lucru poate duce la scantei si poate deteriora incarcatorul.

Asadar, prin conectarea incarcatorului la priza de curent, puteti aduce tensiunea condensatorului mai aproape de baterie. Acest lucru inseamna ca atunci cand conectati incarcatorul la porturile de incarcare ale trotinetei, diferenta de tensiune intre baterie si incarcator va fi multa mai mica, prevenind astfel orice deteriorare nejustificata.

  1. Conectati incarcatorul la portul de incarcare a trotinetei

Odata ce incarcatorul este conectat la o priza, este timpul sa conectati capatul opus la trotineta.

Cu toate acestea, inainte de a-l conecta, trebuie sa va asigurati intotdeauna ca trotineta este oprita si abia apoi sa conectati cablul.

Majoritatea porturilor de incarcare au capace de protectie care trebuie indepartate mai intai. Odata ce capacul este scos, verificati daca exista praf sau alte resturi. Daca este curat, impingeti conectorul in port.

De asemenea, este important sa nu fortati conectorul in portul de incarcare. Marea majoritate a incarcatoarelor vin cu conectori care au forma si cheie, adica merg intr-un singur sens.

  1. Verificati daca exista lumina rosie pe incarcator

La fel ca in cazul majoritatii dispozitivelor reincarcabile, este bine intotdeauna sa verificati daca exista micul LED rosu de incarcare pentru a va asigura ca incarcatorul este conectat corect si ca procesul de incarcare a inceput.

  1. Asteptati incarcarea trotinetei

Dupa inceperea incarcarii tot ceea ce trebuie sa mai faceti este sa asteptati ca bateria sa atinga nivelul dorit de incarcare.

Puteti sa verificati manualul de utilizare al trotinetei pentru a va face o idee cat timp va dura.

  1. Opriti incarcatorul si deconectati-l cand se afiseaza o lumina verde pe acesta.

Cand lumina rosie devine verde, bateria este complet incarcata.

In timp ce majoritatea trotinetelor electrice sunt echipate cu controlere – dispozitive inteligente care monitorizeaza si regleaza toate partile electrice ale unei trotinete – in functie de modelul dvs specific, poate fi necesar sa acordati o atentie deosebita nivelului de incarcare al bateriei pentru a preveni supratensiunea (adica supraincarcarea).

In mod normal, un controller va opri sursa de alimentare atunci cand tensiunea bateriei depaseste un nivel prestabilit, protejandu-l astfel de supraincarcare ca urmare a ramanerii in priza pentru perioade lungi de timp (adica peste noapte).

Cu toate acestea, pentru trotinetele care nu au controlere cu sisteme de gestionare a bateriei, este intotdeauna cel mai bine sa opriti incarcarea cand bateria ajunge la 80% sau daca aveti nevoie de pana la ultima picatura de energie, deconectati incarcatorul imediat ce devine verde. Acest lucru va prelungi semnificativ durata de viata a bateriei.

Setari de incarcare: configuratie optima

Incarcarea rapida la un amperaj ridicat este mai convenabila, dar poate stresa bateria si poate afecta performanta sa pe termen lung.

Pentru a accelera reincarcarea bateriei fara generarea excesiva de caldura sau degradare, va recomandam incarcarea la maximum 4A.

Dimensiunea bateriei: pot fi utilizate incarcatoare rapide cu orice baterie?

Incarcatoarele rapida sunt potrivite numai pentru utilizarea cu baterii mai mari, cu capacitati care sunt egale sau depasesc 15Ah.

Orice baterie mai mica de atat poate fi pusa in pericol de un incarcator rapid deoarece pune prea multa presiune asupra ei, cauzand supraincalzirea.

Sistemul de management al bateriei: optimizeaza bateria in timpul incarcarii

Un sistem de management al bateriei (BMS) monitorizeaza utilizarea bateriei pentru a asigura o performanta optima.

Protejand bateria impotriva supratensiunii, joasa tensiune, supradescarcare, supracurent si supratemperatura, sistemul mentine bateria sa functioneze in parametrii setati.

Exemple in acest sens includ deconectarea bateriei de la sarcina electrica furnizata de incarcator atunci cand detecteaza ca temperatura interna a bateriei a depasit o valoare sigura.

Pe de alta parte, o baterie de slaba calitate, care nu are un BMS, va fi expusa riscului de supraincalzire, deoarece nu exista un sistem care sa reduca sarcina electrica.

Avantaje si dezavantaje ale incarcatoarelor rapide

Avantaje:

  • Pot reduce la jumatate timpul de incarcare al trotinetei.
  • Incarcatoarele rapide de inalta calitate ofera o gama de optiuni de incarcare variabile pentru a va asigura ca puteti adapta procesul de schimbare la baterie pentru cicluri de incarcare optime.

Dezavantaje:

  • In unele cazuri, utilizarea unui incarcator rapid poate anula garantia trotinetei. Cu toate acestea, este putin probabil ca producatorii sa poata detecta utilizarea lor.
  • Cu cat incarcati mai repede, cu atat se genereaza mai multa caldura. Caldura este una dintre cele mai mari cauze ale degradarii celulelor bateriei, asa ca este extrem de important sa obtineti echilibrul corect intre incarcarea lenta si cea rapida.

Cicluri de incarcare

Pe langa prelungirea duratei de viata a bateriei prin incarcarea la o rata mai mica, exista cativa pasi pe care ii puteti face pentru a asigura performanta optima a ciclului de incarcare.

Prelungiti durata de viata a bateriei de pana la 4 ori utilizand regula 80/30 (in functie de bateria dvs.). Mai exact, daca nu lasati niciodata bateria sa scada sub 30% si incarcand-o doar pana la maxim 80%, puteti incetini semnificativ rata de degradare si ii puteti prelungi durata de viata.

Aceasta tehnica este utila pentru bateriile mai vechi (in special cele fabricate din hidroxizi metalici), deoarece este mai bine sa le mentineti in functiune intr-un anumit interval de incarcare pentru a prelungi performanta.

Cu toate acestea, trotinetele electrice moderne folosesc baterii litiu-ion si controlere care sunt calibrate pentru a functiona impreuna pentru a preveni supratensiunea, tensiunea joasa si supradescarcarea. Ca rezultat, controlerul stie cand sa limiteze si sa opreasca procesul de incarcare pentru a se asigura ca bateria nu se incarca peste un nivel prestabilit. De asemenea, limiteaza cantitatea de putere care poate fi descarcata din baterie pentru a evita deteriorarea celuleor.

Acest lucru inseamna ca puteti incarca bateria la 100% si o puteti utiliza pana cand energia se epuizeaza complet, apoi reincarcati. Totusi, in general, in manualul tuturor dispozitivelor care functioneaza pe baterii, sunt precizate valorile intre care trebuie incarcata bateria pentru a o proteja pe termen lung.

Nu incarcati trotineta cat de repede posibil doar pentru ca puteti

Incarcarea rapida este convenabila si ati putea fi tentat sa incarcati bateria cat mai repede posibil. Cu toate acestea, cu cat o incarcati mai repede, cu atat va deveni mai fierbinte si se va degrada mai rapid.

Folosirea incarcatorului livrat impreuna cu trotineta dvs va va asigura o incarcare optima, dar daca decideti sa utilizati un incarcator rapid, va recomandam insistent sa nu depasiti rata de incarcare de 4A.

Nu alternati un incarcator standard si unul rapid

Daca aveti atat un incarcator standard, cat si un incarcator rapid, nu alternati intre ele. Alegeti care dintre ele functioneaza cel mai bine pentru dvs. si ramaneti cu el.

In mod similar, daca aveti o trotineta electrica cu porturi de incarcare duble, asigurati-va ca ambele incarcatoare sunt la fel (adica nu utilizati simultan incarcatoare rapide si standard).

Evitati supraincarcarea

Odata ce bateria s-a terminat de incarcat, ar trebui sa deconectati imediat incarcatorul pentru a preveni supraincarcarea.

Supraincarcarea este atunci cand un incarcator continua sa incarce o baterie o data ce aceasta a ajuns la 100%. Daca se intampla acest lucru, poate creste tensiunea bateriei si poate provoca daune permanente.

In cele mai multe cazuri, totusi, exista masuri de protectie incorporate in incarcatoare, baterii si controlere pentru a preveni acest lucru, dar merita intotdeauna deconectat dupa o incarcare in cazul in care acestea esueaza.

Temperatura

Incarcati bateria cand sunt intre 0o C si 45o C

Bateriile produc o sarcina electrica printr-o serie de reactii chimice. Daca temperatura din jurul bateriei scade prea mult sau creste prea mult, aceasta poate afecta aceste reactii.

Daca incarcati bateria atunci cand este o temperatura intre 0o C si 45o C, veti reduce riscul de degradare.

Depozitare

Atunci cand nu utilizati trotineta, incercati sa tineti bateria la o valoarea de aproximativ 40%.

O baterie complet descarcata se degradeaza mai repede decat una incarcata, mai ales daca este pastrata la 0% pentru o perioada lunga de timp.

Prin urmare, nivelul optim de incarcare pentru stocare este de 40%. Acest lucru pune cea mai mica presiune asupra bateriei si pastreaza starea celulelor acesteia. La urma urmei, nu este o coincidenta ca majoritatea bateriilor ajung de la producator cu o incarcare de aproximativ 40%.

Pastrati trotineta intr-un mediu rece si uscat

Pastrarea trotinetei intr-un loc racoros o va proteja impotriva fluctuatiilor de temperatura, care altfel pot deteriora compozitia chimica a bateriei.

De asemenea, este necesar sa o pastrati uscata pentru a preveni acumularea apei si a condensului si a patrunde in circuitele trotinetei.

Siguranta

Asigurati-va ca trotineta electrica si incarcatorul sunt uscate, nu umede

Daca orice parte a trotinetei dvs – inclusiv portul bateriei – sau incarcatorul este ud, trebuie sa le uscati inainte de incarcare.

O baterie umeda sau un incarcator la fel ar putea provoca un scurtcircuit, ducand la deteriorarea oricarei parti. De asemenea, creste riscul de incendiu si soc electric.

Opriti trotineta in timpul incarcarii

Mentineti trotineta oprita in timp ce incarcati va va asigura ca bateria se incarca corect.

Daca este pornita, riscati sa descarcati si sa incarcati in mod constant, deoarece bateria poate descarca puterea componentelor electrice ale trotinetei in acelasi timp cu incarcarea acestuia. Acest lucru poate duce la incarcarea defectuoasa si chiar la deteriorarea bateriei.

La final de articol, ne-am gandit sa evidentiem cateva sfaturi eficiente pentru trotinetele electrice. Lista nu este intr-o ordine anume, sfaturile au o ordine aleatorie.

  • Incercati sa evitati incarcarea bateriei cand este calda sau rece la atingere (acest lucru o poate deteriora);
  • Incarcati bateria doar la temperatura camerei, ferind-o de lumina directa a soarelui pentru a evita supraincalzirea acesteia;
  • Nu trebuie sa incarcati trotineta electrica dupa fiecare utilizare, doar atunci cand considerati ca este necesar;
  • Ofera trotinetei tale aproximativ cinci minute dupa incarcare inainte de a-l folosi (acest lucru va ajuta la anularea supraincalzirii);
  • Pastrati incarcatorul trotinetei intr-un loc sigur si nu il lasati aruncat pe podea, conectat la priza;
  • Continuati sa incarcati trotineta din cand in cand pe perioade lungi de depozitare, chiar daca nu intentionati sa o utilizati;
  • Supraincarcarea va poate deteriora grav incarcatorul, asa ca incercati sa evitati sa-l lasati conectat peste noapte;
  • Incercati sa utilizati incarcatorul original al trotinetei cu care a venit si evitati sa utilizati incarcatoarele ieftine (chiar daca promit timpi de incarcare mai buni);
  • Cand aveti indoieli, cititi intotdeauna manualul de instructiuni care vine cu trotineta.