Eşti aici
×

Trepiede si accesorii pentru trepiede DSLR

Un trepied este unul dintre cele mai vechi, mai simple si mai importante intrumente in fotografie. Indiferent daca filmati ceva, daca faceti o expunere de 30 de secunde sau pur si simplu vreti ceva pe care sa sprijiniti echipamentul greu, un trepied este o alegere perfecta. Si in timp ce trepiedul se bazeaza pe o structura de baza cu trei picioare, de unde si numele, acestea variaza foarte mult ca marime, materiale si caracteristici.

Cum alegem un trepied DSLR bun?

Cand vine vorba de alegerea trepiedului DSLR potrivit, conteaza stilul fotografiei si nivelul de abilitati pe care il aveti, existand cateva considerente cheie. In afara de rezistenta, viteza de configurare este importanta – nu toti subiectii va vor astepta sa va configurati trepiedul, asadar daca este si cazul vostru alegeti un trepied cu eliberare rapida.

De asemenea, portabilitatea este un alt factor: trepiedul din fibra de carbon cantareste mai putin dar costa mai mult.

Trepied din aluminiu vs fibra de carbon

Acestea sunt cele mai frecvente doua materiale utilizate pentru picioarele unui trepied profesional. Cele din aluminiu sunt mai ieftine, dar cantaresc mai mult. Sunt ideale daca doriti stabilitate maxima pentru banii dvs. Cele din fibra de carbon costa mai mult, dar cantaresc mai putin si absorb mai bine vibratiile. Sunt foarte bune daca costul este mai putin important decat greutatea.

Sectiuni trepied DSLR

Picioarele trepiedului pot avea trei, patru sau cinci sectiuni. Un numar mai mare de sectiuni inseamna ca trepiedul este mai scurt si mai portabil atunci cand este pliat, dar, de obicei, va dura putin mai mult sa il configurati si este posibil sa nu fie la fel de stabil.

Incuietori picioare trepied

Acestea sunt de doua tipuri principale: cele care se rasucesc si cele care au un sistem cu flip. Incuietorile care se rasucesc ocupa mai putin spatiu si sunt, in general, mai usor de utilizat – de multe ori puteti debloca toate sectiunile picioarelor cu o singura miscare atunci cand setati trepiedul. Incuietorile de tip flip sunt operate individual si pot fi mai lente. Totusi incercati ambele variante pentru a vedea ce preferati.

Cap de trepied DSLR

Uneori, capul de trepied este inclus in pachet, alteori nu. Puteti schimba un cap de trepied cu altul in functie de modul in care doriti sa lucrati. Cele mai obisnuite capete pentru trepied sunt cele cu bila sau cele cu trei cai. Capetele cu bila sunt compacte si rapid de utilizat, dar nu sunt atat de bune pentru miscari mici, mai fine. Capetele cu trei cai sunt mai mari, dar permit ajustari precise independent pentru fiecare axa.

Lungime trepied DSLR pliat

Greutatea unui trepied este importanta daca parcurgeti distante mari cu el, dar si lungimea sa pliata conteaza. Daca este prea lung pentru a il pune in rucsac sau a il agata de acesta, atunci o sa va fie greu sa il luati cu voi. Exista si variante de trepied “de calatorie” care au picioare care se pliaza in sus pentru depozitare si inchid complet capul de trepied. Acest lucru le face mai mici si mai bune atunci cand trebuie sa le transportati.

Inaltimea minima si maxima

Cat de mare si de mic vrei sa fie trepiedul tau? Fotografiile nu sunt intotdeauna imbunatatite prin fotografierea de la nivelul ochiilor subiectilor, dar este vorba si de obtinerea unei inaltimi de lucru confortabile. Daca puteti verificati inaltimea fara coloana centrala extinsa.

Coloana centrala trepied

Nu orice trepied vine cu o coloana centrala, dar majoritatea o fac. Puteti sa extindenti coloana pentru a creste inaltimea trepiedului, desi acest lucru va aduce cateva vibratii in plus. Pe unele trepiede, coloana centrala poate fi rotita pentru a produce un unghi perfect pentru fotografii aeriene, lucrari macro si fotografii de masa. Utilizarea coloanei centrale reduce ,stabiltiatea trepiedului cu toate acestea, este bine de evitat atunci cand aveti expuneri lungi.

Unghiul picioarelor

Majoritatea trepiedelor au picioare care pot fi inclinate independent – ceea ce este deosebit de util atunci cand lucrati pe locuri inlinate sau in zone inghesuite. Unghiul standard al picioarelor este bun pentru utilizare regulata, dar de multe ori poate fi util sa poti muta unul sau doua picioare mai spre exterio pentru a fixa trepiedul pe suprafete uniforme.

Tipuri de picioare trepied

Picioarele de cauciuc sunt bune pe majoritatea suprafetelor, dar cel mai bune pe covoare si podele din lemn, unde nu doriti sa provocati daune. Varfurile metalice sunt bune pentru sol moale si neuniform.