Eşti aici
×

Ghidul incepatorilor in lumea ochelarilor virtuali

Ghidul incepatorilor in lumea ochelarilor virtuali

Cu atat de multe dispozitive de realitate virtuala disponibile, poate fi dificil sa stiti chiar de unde sa incepeti. Ghidul nostru pentru incepatori dezvaluie cateva din marile intrebari pe care trebuie sa vi le puneti inainte de a va cumpara prima pereche de ochelari virtuali.

Marile companii din acest domeniu se indreapta toate spre acelasi obiectiv in domeniul VR, totusi fiecare folosind o abordare putin diferita. De la pret, specificatii si pana la spatiul disponibil necesar, la echipamentele pe care le detineti deja. Exista un numar de factori care va ajuta sa decideti ce dispozitiv este cel mai potrivit pentru dvs.

Acest articol nu reprezinta o lista exhaustiva de dispozitive pentru realitatea virtuala sau o analiza comparativa intre diferitele optiuni, acesta este un ghid pentru intrebarile pe care ar trebui sa vi le puneti inainte de a cumpara o pereche de ochelari virtuali.

Mobili sau care functioneaza cu un PC sau consola

Prima decizie importanta pe care trebuie sa o ia o alta persoana atunci cand vine vorba de VR, este tipul de dispozitiv pe care il va alege. Dispozitivele VR ce functioneaza prin intermediul unui computer sunt mai puternice, bine construite si, adesea, dispozitive high-end care va pot oferi o experienta VR de ultima ora. Acesti ochelari virtuali functioneaza cu ajutorul unui computer puternic, iar daca aveti fondurile necesare, pot fi o alegere foarte buna.

Dezvantajul dispozitivelor alimentate de PC-uri este acela ca sunt atasate de un PC si ca hardware-ul trebuie sa fie destul de puternic pentru a rula aplicatii VR complexe. Daca incepeti complet de la zero va trebui sa cumparti o pereche de ochelari virtuali de aproximativ 400-500 de euro, un PC performant de minim 1000 de euro si apoi jocuri pentru ochelari.

Ghidul incepatorilor in lumea ochelarilor virtuali

Ochelarii mobili ofera avantajul distinctiv de a fi portabile. Puteti sa cumparati o pereche de ochelari virtuali Gear, Daydream, Widjit, Shinecon, etc si sa ii utilizati oriunde doriti. Puteti sa-l duceti cu usurinta la un prieten, la un membru al familiei sau la birou. Acesti ochelari virtuali functioneaza doar prin atasarea telefonului si, in functie de dispozitivul VR, aveti o gama relativ mare de telefoane compatibile. De exemplu, pentru a utiliza Google Daydream va trebui sa aveti un smartphone destul de nou si de inalta calitate, insa puteti alege cam orice firma doriti. Pe de alta parte, Gear VR functioneaza numai cu telefoanele de top de la Samsung.

Dezavantajul acestor dispozitive alimentate de telefon este faptul ca nu pot functiona la fel ca cele alimentate de PC-uri in termeni de putere. Din punct de vedere al constructiei si acesti ochelari virtuali sunt construiti bine, insa nu se pot compara cu HTC Vive sau Oculus Rift. In plus, daca nu aveti un telefon care sa fie capabil sa ruleze VR, va trebui sa cumparati unul. Acest lucru nu este un obstacol atat de mare pentru multi oameni, deoarece operatorii de telefonie faciliteaza obtinerea de smartphone-uri de inalta calitate.

Cat de mult spatiu aveti disponibil

Inainte de a cumpara orice dispozitiv VR, trebuie sa va uitati la spatiul unde ii veti folosi. Daca doriti o experienta perfecta, de cea mai buna calitate, veti dori o configuratie cu mai multi senzori montati prin camera si un PC puternic langa. Doua optiuni principale sunt HTC Vive si Oculus Rift cu senzori suplimentari pentru a completa experienta. Pentru o experienta minunata veti avea nevoie de o camera spatioasa, pe cat posibil de goala pentru a nu va lovi de obiectele din jur atunci cand purtati ochelarii virtuali si va jucati.

Daca utilizati ochelarii la birou, atunci nu veti avea nevoie de setarea completa a camerei. Oculus Rift este bine adaptat pentru realitatea virtuala si atunci cand ii folositi intr-un birou mic. Totusi, daca veti recurge la aceasta metoda, trebuie sa va ganditi bine daca merita sa platiti pentru un dispozitiv pe care nu il puteti folosi la intregul sau potential.

Ghidul incepatorilor in lumea ochelarilor virtuali

Echipament pe care il detineti deja si altul pe care veti da banii

VR nu este cea mai ieftina experienta. Dispozitivele care alimenteaza cu energie ochelarii VR nu sunt de obicei ieftine, dispozitivele VR au si ele un pret, iar software-ul folosit ulterior poate sa coste ceva bani. Merita, binenteles, daca va puteti permite. Si cat va puteti permite este unul dintre cei mai importanti factori de care va trebui sa tineti cont.

Daca sunteti un impatimit al jocurilor pe PC si doriti doar sa adaugati lumea virtuala la experienta dvs de joc, sunteti obisnuiti sa cheltuiti bani pe hardware si puteti intra in lumea VR cu un pret care nu o sa vi se mai para atat de mare. In mod similar, daca aveti un PlayStation 4 sau PlayStation 4 Pro si doriti sa intrati in lumea VR, puteti sa va uitati la PlayStation VR. Dar daca sunteti un utilizator obisnuit care vrea sa descopere lumea virtuala si la preturi accesibile, atunci ochelarii virtuali ce functioneaza cu un smartphone sunt o alegere mai inteleapta.

Decizia finala

VR este o industrie in expansiune din care foarte multi dorim sa facem parte. Dar decizia despre ce tip de dispozitiv sa cumparam nu este una usor de luat. Dar, dupa ce stabiliti suma maxima disponibila, spatiul disponibil, echipamentul pe care il detineti si va uitati la modul in care veti utiliza dispozitivul, puteti reduce optiunile dvs la doar cateva.