Eşti aici
×

Intrebari despre realitatea virtuala

Intrebari despre realitatea virtuala

Am discutat deja despre diferite perechi de ochelari VR, cum ar fi Widjit, Google Cardboard, Gear VR, Playstation VR, HTC Vive si multi altii. De asemenea, exista zvonuri cum ca Apple, Google si alti jucatori importanti, incearca sa dezvolte noi produse in domeniul realitatii virtuale. Pe scurt, VR este in plina expansiune si va deveni o tehnologie extrem de importanta in viitor.

Cu toate acestea, VR este una dintre acele lucruri despre care toata lumea spune ca trebuie sa o experimentati pentru a o intelege cu adevarat – si chiar daca ati incercat o pereche de ochelari vr, exista o multitudine de variatii in calitate, design si performante. Totusi, inca exista foarte multe intrebari despre VR. De aceea am decis sa facem o lista cu cele mai importante intrebari si raspunsurile pentru ele.

Ce fel de jocuri functioneaza cu ochelarii virtuali?
Ei bine, jocurile cu adevarat realizate pentru acesti ochelari, care va lasa sa va uitati liberi oriunde doriti, la 360 de grade, fie ca este vorba de first person view, fie din alt unghi, nu sunt extraordinar de multe, nu va asteptati sa gasiti mii de jocuri disponibile.

De asemenea, este posibil sa puteti juca si unele jocuri 2D in VR. De exemplu, Oculus Rift vine in ajutorul utilizatorilor de Xbox One, permitandu-le sa transmita jocurile de pe consola pe PC, de unde vor fi transmise pe un ecran plat virtual. De asemenea, acelasi lucru fac si cei de la Valve pentru jocurile PC ce vor fi compatibile cu HTC Vive.

Cum functioneaza un gamepad VR?
In acest caz, totul depinde de ochelarii utilizati. Cu ceva asemanator ochelarilor virtuali Widjit, majoritatea actiunilor se fac doar mutand privirea, dar exista si posibilitatea utilizarii unui gamepad VR dedicat, ce se conecteaza in general prin Bluetooth la smartphone.

De exemplu, pentru Oculus Rift, functioneaza foarte bine controller-ul de la Xbox One, precum si cele noi lansate – Oculus Touch.

Pot folosi o pereche de ochelari realitate virtuala daca port ochelari de vedere?
Se poate, insa nu va fi cea mai buna experienta. Folosirea unor ochelari de vedere alaturi de ochelarii VR este fezabila, dar usor inconfortabila. Lucrul acesta se intampla cu aproape orice pereche de ochelari VR, insa durata de utilizare depinde de dvs cat de mult suportati.

Speram ca acesta este un lucru pe care producatorii de ochelari VR sa continue sa-l imbunatateasca, pentru ca sunt foarte multe persoane care poarta ochelari de vedere si isi doresc sa foloseasca un astfel de gadget intr-un mod confortabil.

Am rau de miscare, pot folosi ochelarii VR?
Din pacate in acest moment nu este indicat sa faceti acest lucru. Ochelarii virtuali au primit imbunatatiri majore in ultimii ani, si pe masura ce ecranele devin mai clare, iar rata de reimprospatare a  imaginii creste, senzatia de greata pare sa afecteze din ce in ce mai putini oameni. In cativa ani, este posibil ca acest lucru sa nu mai fie deloc o problema.

Dar pentru moment, optiunile dvs sunt limitate. Din proprie experienta va spun, cu cat petreceti mai mult timp cu ochelarii VR pe ochi, cu atat mai mult va veti obisnui situatiei. De asemenea, conteaza foarte mult si ce aplicatii sau jocuri folositi, pentru ca unele pot sa accentueze aceste senzatii, iar altele nu.

De cat spatiu am nevoie in camera?
Pentru ochelarii VR care functioneaza prin intermediul unui smartphone, precum si pentru Oculus Rift, nu veti avea nevoie de prea mult spatiu, doar un scaun confortabil pe care sa stati, iar daca este si pivotant poate sa va ajute si mai mult in unele jocuri. 

Pe de alta parte, HTC Vive are senzori de miscare si veti avea nevoie de un spatiu mai generos, de aproximativ 1,5 x 2 metri. Dupa cum arata ilustratiile din manualul de utilizare, este foarte posibil sa aveti nevoie sa mutati mobilierul din zona, ca sa nu cadeti accidental pentru masa sau canapea.

Este nevoie sa utilizez un PC sau o consola?
Pentru o experienta completa, de top, da, cu siguranta trebuie sa fiti conectati la un PC. Atat Oculus Rift cat si HTC Vive necesita un PC de jocuri destul de serios pentru a rula lumea virtuala. PlayStation VR necesita o consola PlayStation 4 pentru a functiona.

Pe de alta parte, Widjit, Shinecon, Gear VR, necesita numai un simplu smartphone pe care trebuie sa-l introduceti in ochelari. Acelasi lucru este valabil si pentru Google Cardboard, insa per total experienta nu se compara cu ochelarii amintiti mai sus, dar nici preturile nu se pot compara.

Este posibil ca ochelarii VR ce vor aparea in viitor sa nu mai aiba nevoie de tot felul de cabluri, dar deocamdata este alegerea dvs ce doriti sa folositi, un PC / consola sau un smartphone.

Cat de mult ma va costa totul?
Vom fi cinstiti: chestiile bune si performante nu sunt deloc ieftine, mai ales atunci cand trebuie sa luati totul in considerare. De exemplu, o pereche de ochelari virtuali Oculus Rift costa in jur de 600 de euro, dar daca nu aveti deja un PC foarte performant care sa indeplineasca specificatiile necesare, atunci este posibil sa mai suplimentati costurile cu aproximativ 1000 de euro. Acelasi lucru este valabil si pentru HTC Vive.

PlayStation VR nu sunt chiar atat de scumpi, costa undeva in jur de 400 de euro, insa necesita si ei o consola PlayStation 4 si o camera foto.

Cele mai ieftine variante sunt cele pentru smartphone, care au preturi incepand cu 40-50 de euro. Nu este o experienta comparabila, insa pentru o persoana care este la inceput in lumea virtuala si care nu este dispusa sa cheltuie foarte mult, acesti ochelari sunt cea mai buna solutie.