Eşti aici
×

Ghid complet pentru realitatea virtuala

Ghid complet pentru realitatea virtuala

Pana de curand, realitatea virtuala fusese o fantezie a povestitorilor si a cercetatorilor. Incepand cu anul 1935, scriitorul american de SF, Stanley G Weinbaum a scris in cartile sale ceva ce seamana cu realitatea virtuala, intr-o scurta poveste numita Pygmalion’s Spectacles.

Actuala si cea mai dezvoltata era a realitatii virtuale a inceput in anul 2010, cand adolescentul american Palmer Luckey a creat primul prototip al unui set de ochelari VR care apoi au evoluat in ce este astazi sub denumirea de Oculus Rift. Doi ani mai tarziu, acesta a lansat proiectul pe site-ul Kickstarter si dorea sa stranga 250.000 de dolari pentru a comercializa ochelarii. In scurt timp a strans uimitoarea suma de 2,4 milioane de dolari moment in care interestul industriei tehnologice pentru VR a renascut. Doi ani mai tarziu, CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, fiind impresionat de ochelarii Rift, a decis sa cumpere compania pentru doua miliarde de dolari.

Din acel moment au aparut pe piata o multime de concurenti, cei mai importati fiind in gama high-end: HTC Vive si Sony Playstation VR, iar pentru acei ochelari vr pret mai mic Gear VR, Widjit, Shinecon sau Google Cardboard. Intre timp, sute de dezvoltatori fac jocuri si aplicatii VR, cei care fac filme exploreaza potentialul pentru documentare si animatie, iar Facebook si YouTube au introdus videoclipurile de 360 de grade.

Dar daca sunteti nou in minunata lume virtuala si nu aveti idee de unde sa incepeti, va recomandam sa urmariti informatiile din acest articol inainte de a cumpara device-uri pentru VR.

Bazele realitatii virtuale

Cea mai importanta piesa a unui kit de realitate virtuala este setul cu casca, un dispozitiv ce seamana cu o pereche groasa de ochelari de protectie, care va acopera ochii complet. Castile mai scumpe si de calitate superioara trebuie sa fie conectate la un computer pentru a rula aplicatii si jocuri, in timp ce ochelarii vr mai ieftini se folosesc de telefonul mobil pentru a functiona.

Toate aceste casti VR trebuie utilizate impreuna cu o pereche de casti audio de foarte buna calitate, de aceea pe unele modele gasim si castile incluse. Un alt accesoriu important care va duce experienta la un alt nivel, este un gamepad cu ajutorul caruia veti putea sa jucati o gama mai mare de jocuri.

Unele dispozitive VR au propriile lor magazine de aplicatii, similare cu magazinele de aplicatii de pe smartphone, unde puteti naviga si descarca jocuri sau aplicatii. Unele dintre acestea sunt accesate utilizand dispozitivul in sine, in timp ce altele merg de pe computer – de exemplu sectiunea VR a magazinului de jocuri digitale Steam.

Ochelari virtuali de top

Din aceasta gama de ochelari virtuali fac parte Oculus Rift, HTC Vive si Sony Playstation VR. Calitatea constructiei si performantele acestor ochelari sunt exceptionale si reprezinta tot ceea ce isi poate dori un pasionat al lumii virtuale. 

Din pacate, acesti ochelari sunt foarte scumpi si asta nu este tot. Pentru a functiona aveti nevoie de o conexiune la un computer performant, ceea ce va ridica pretul total undeva in jur de 2500 – 3000 de euro, insa va veti bucura de o experienta virtuala superioara. Daca costurile nu reprezinta o problema pentru dvs atunci va sustinem sa incercati oricare dintre aceste trei modele.

Ochelari virtuali ieftini

In aceasta categorie intra foarte multe perechi si modele de ochelari virtuali, firmele care ii produc sunt nenumarate. Cei mai cunoscuti in acest moment sunt Gear VR de la Samsung, ochelari de o buna calitate dar care au o mare problema. Acestia nu functioneaza decat cu device-uri Samsung de ultima generatie. Asadar daca aveti un telefon de la alt producator sau o generatie mai veche de S6, atunci Gear VR nu sunt pentru dvs.

Ghid complet pentru realitatea virtuala

Alte variante foarte cunoscute in mediul online din Romania, mai sunt ochelarii de la Shinecon sau Widjit. Ambele companii produc ochelari vr de buna calitate ce functioneaza cu orice model de smartphone, nu sunt conditionati ca in cazul Gear VR. Aici singura conditie ar fi sa aveti un smartphone suficient de performant pentru a rula aplicatiile dedicate VR.

In magazinele dedicate Google Play si App Store veti gasi mii de jocuri si aplicatii special realizate pentru realitatea virtuala. De asemenea, pe Facebook si YouTube o sa gasiti foarte multe filme realizate la 360 de grade. Va garantam ca nu aveti cum sa va plictisiti cu o pereche de ochelari virtuali.

Accesorii ochelari virtuali

O multime de alte produse de realitate virtuala ajung acum pe piata pe langa numele deja consacrate. Succesul imens al Oculus Rift de pe Kickstarter a facut ca site-urile de crowdfunding sa se concentreze pe startup-urile ce vor sa dezvolte in domeniul VR.

De la seturi de casti (Impression Pi, ANTVR, Cmoar, Opto, FOVE) la controllere (STEM System, Control VR, Gloveone, iMotion) exista o multime de proiecte de la care puteti alege produse. Totusi, va recomandam intotdeauna sa verificati compatibilitatea acestor accesorii cu a dispozitivelor pe care le detineti deja.

Exista, de asemenea, proiectul OSVR realizat de catre compania de hardware pentru jocuri Razer, care incearca sa creeze standarde deschise in jurul realitatii virtuale, astfel incat oamenii sa poata sa combine diferite perechi de ochelari cu accesorii.

Ghid complet pentru realitatea virtuala

Ce urmeaza in lumea realitatii virtuale?

Ca si tehnologie, realitatea virtuala are deja zeci de ani de experimente in spate, chiar daca dispozitivele pentru VR sunt inca la inceput. Acest lucru inseamna ca ne putem astepta ca tehnologia sa se imbunatateasca rapid, in timp ce primele valuri de jocuri si aplicatii se chinuie sa tina pasul pentru a profita la maxim.

Exista un argument bun pentru a astepta pana cand tehnologia si continutul creat pentru aceasta devin mai stabile, mai convingatoare si mai ieftine. Dar, de asemenea, este placut sa fii unul dintre primii care exploreaza o lume virtuala noua, plina de divertisment, informare si comunicare.