Eşti aici
×

Cele mai bune boxe portabile Bluetooth (pentru 2020)

Cele mai bune boxe portabile Bluetooth (pentru 2020)

Indiferent daca sunteti in cautarea unei boxe robuste, pe care sa o puteti lua oriunde doriti sau o boxa care sa fie foarte buna pentru interior, in acest articol va vom prezenta cateva boxe pe care le puteti cumpara in 2020 si cateva sfaturi despre alegerea celei potrivite.

Boxele portabile Bluetooth sau WiFi sunt peste tot in aceste zile. Mare, mica, portabila, scumpa, ieftina, Bluetooth, WiFi...gama diversificata din care puteti alege poate parea coplesitoare. Dintre alegerile noastre pe care vi le prezentam mai jos cu siguranta veti gasi un model care sa va placa.

Boxe Bluetooth vs. WiFi

In prezent Bluetooth este cel mai frecvent standard de streaming wireless, dar nu este singurul. Bluetooth-ul este un sistem wireless punct-la-punct, care imperecheaza un emitator (telefonul, tableta, laptopul) cu un receptor (boxa portabila) pentru a reda muzica. Este foarte direct si usor de configurat si poate transmite muzica la o calitate inalta, datorita avansului tehnologic care a imbunatati mult calitatea audio fata de ceea ce era acum cativa ani. In general, Bluetooth pentru conceptul de multi-camera, nu are multe lucruri de oferit, desi unele boxe pot fi configurate in perechi pentru un sunet stereo mai bun. Cu toate acestea, pentru multi-camera nu sunt la fel de performante si puternice precum sunetul oferit de conexiunea WiFi.

Sunetul prin WiFi include standarde precum Apple AirPlay si Google Cast, impreuna cu diverse platforme de streaming WiFi ale producatorilor. WiFi poate suporta mai multa latime de banda decat Bluetooth, deci poate suporta un sunet de inalta fidelitate. De asemenea, se poate integra in reteaua de acasa, astfel incat sa puteti reda cu usurinta sunetul de pe orice dispozitv conectat la WiFi, fara sa mai imperecheati nimic.

Singurul minus ar fi ca aceste sisteme de muzica WiFi trebuie sa fie conectate la o retea WiFi, astfel incat acestea nu pot fi utilizate doar alaturi de un smartphone, astfel incat nu mai sunt atat de portabile pe cat ar trebui sa fie. Diferitele standarde WiFi inseamna, de asemenea, diverse servicii care pot fi sau nu disponibile pentru a transmite fluxul pe dispozitiv, desi aceasta este o problema mai mica decat in trecut, datorita listelor mari de aplicatii acceptat de Google Cast si Sonos. De remarcat este ca noul Sonos Move accepta streaming WiFi si Bluetooth, deci compatibilitatea nu este deloc o problema.

Cele mai multe boxe noi ofera si suport wireless, fie ca sunt boxe clip-on pentru biciclete sau soundbar-uri mari. Cu unele exceptii, orice boxa pe care o cumparati in acest moment va putea transmite audio fie prin Bluetooth, fie prin WiFi. Boxa dumneavoastra poate fi capabila sa gestioneze ambele metode de transmisie fara fir.

Audio multi-camera

Daca doriti sunet in toata casa, veti avea nevoie de mai mult de o boxa. In loc de a jongla cu conexiunile Bluetooth si asocierea acestora sau de a transporta fizic boxa din camera in camera, un sistem de sunet multi-camera este ceea ce va trebuie. Din fericire, sunetul multi-camera este acum mai usor de utilizat ca niciodata. Acest lucru este exact cum suna: redarea audio in mai multe camere. Inseamna ca un sistem poate gestiona mai multe boxe simultan, redand de la una sau mai multe surse de sunet la unul sau mai multe boxe la un moment dat.

Boxele de la Sonos, precum Sonos One (impreuna cu boxele Ikea Symfonisk realizate in colaborare cu Sonos) atinge aplicatia Sonos pentru a va permite sa accesati oricare sau toate difuzoarele conectate la reteaua de acasa si sa redati muzica din zeci de surse de streaming diferite sau de stocare locala.
Platforma AirPlay de la Apple este solutia de sunet multi-camera prietenoasa cu sistemul iOS si OSX. Nu exista boxe compatibile pentru prima parte din ce spuneam in afara de Apple HomePod, dar multe alte boxe WiFi, inclusiv produsele Sonos, accepta AirPlay. Acestea va permit sa transmiteti cu usurinta de pe iPhone sau iPad o calitate mai buna decat Bluetooth, dar daca sunteti un untilizator Android, atunci nu este pentru voi.

Google Cast este raspunsul Google la AirPlay si functioneaza in mod similar. Dispozitivele Google Home / Nest accepta Google Cast, la fel ca multe boxe WiFi si soundbar-uri. Orice boxa Google Cast poate fi incorporata in configurarea Google Home, incluzand suportul pentru multi-camera, in aceeasi aplicatie ca boxele cu Google Assistant si dispozitivele inteligente de acasa.

Boxele Amazon Echo si asistentul vocal Alexa nu au acceptat initial sunet multi-camera, dar platforma Echo / Alexa a fost acum actualizata, iar cele mai recente boxe Alexa pot fi grupate si aranjate ca orice alt sistem multi-camera. La fel ca si Google Cast, configurarea audio Echo cu mai multe camere se realizeaza prin aceeasi aplicatie ca asistentul vocal si dispozitivele inteligente de acasa (daca utilizati Google Home pentru asta).

In cele din urma, exista si cateva boxe portabile Bluetooth care accepta mai multe conexiuni si astfel pot fi folosite pentru sisteme multi-camera. De cele mai multe ori nu sunt la fel de complexe sau robuste ca sistemele WiFi multi-camera, dar sunt o optiune simpla care poate fi o alternativa foarte buna.

Ce fel de boxa cautati?

Pe langa tipul de conexiune wireless, trebuie sa va ganditi si la ce fel de tip de boxa doriti sa cumparati. Boxele de dimenisiuni mai mici, cu baterie (de obicei Bluetooth) sunt utile pentru ca le puteti lua cu voi oriunde doriti, dar nu sunt foarte puternice. Boxele de dimensiuni mai mari ofera, in general, un sunet mai complet si un bas mai bogat, dar pot fi mult mai scumpe.

Cele mai bune boxe portabile Bluetooth (pentru 2020)

Portabilitate

Pentru ca o boxa sa poata fi portabila, trebuie sa fie suficient de mica si de usoara pentru a putea fi transportata cu usurinta si, de asemenea, trebuie sa fie echipata cu baterie, astfel incat sa poata functiona fara sa fie nevoie de o priza. Desigur, mici si usoare sunt cuvinte relative; boxele minuscule cu carabina va permit sa le agatati de rucsac si sa le luati in drumetii, in timp ce boxele mai mari  sunt destinate uzului acasa sau la birou,

Boxele Bluetooth sunt de obicei portabile, dar nu este obligatoriu acest lucru. Daca o boxa Bluetooth este prea mare pentru a fi transportata cu usurinta sau nu are baterie, atunci nu va fi portabila.

Deoarece boxele WiFi se bazeaza pe o retea separata pentru a permite redarea in mai multe boxe simultan si in mai multe camere, acestea sunt rareori portabile. Cu toate acestea exista si exceptii, fiind pe piata si boxe WiFi care au baterii si care pot fi facute sa functioneze cu reteaua hotspot a telefonului sau a tabletei.

Durabilitate

Nu toate boxele portabile sunt construite pentru a fi transportate in aer liber sau pentru a fi utilizate la piscina. Boxele rezistente pot face fata stropilor de apa, umiditatii, prafului si altor asemenea. Daca incercati totusi sa utilizati o boxa in acest fel si nu are standard IPX atunci s-ar putea sa ramaneti la final cu o caramida in loc de boxa. Cel mai bine este ca cautati boxe cu rating IPX si garantia ca rezista la apa si la socuri daca doriti sa le utilizati si in aer liber.

Calitate audio Bluetooth

Cu exceptia cazului in care portabilitatea este in varful listei de prioritati, calitatea sunetului este esentiala. O multime de boxe nu ofera multe functii aditionale, dar produc un sunet de top. Basul mare nu este necesar pentru toata lumea, dar daca difuzorul nu este foarte mic, ar trebui sa fie capabil sa reproduca frecvente joase cu exactitate, fara sa distorsioneze la volume mari. Claritatea este mai importanta decat puterea pura, iar un sunet echilibrat si curat ar trebui sa fie obiectivul dvs atunci cand cumparati o boxa portabila. In general, cu cat este mai mari o boxa cu atat sunetul este mai puternic si mai clar.

Asa cum am mentionat anterior, acum cativa ani, cand au aparut boxele wireless Bluetooth, acestea erau mult inferioare celor cu standard WiFi din cauza latimii de banda limitate si a compresiei audio. Aceste probleme au fost rezolvate in mare masura, iar Bluetooth 4.0 (ca sa nu mai vorbim de 5.0) pot transmite acum un sunet de o calitate excelenta. WiFi-ul poate avea totusi un mic avantaj si acum, datorita latimii de banda disponibile. Desigur, o conexiune cu fir poate fi mult mai buna decat ambele variante wireless fie pentru viteza mai mare a datelor pentru semnale digitale, fie pur si simplu pentru ca firul poarta sunetul analog fara nicio conversie.

Asistenti vocali

Asistentii vocali va permit sa spuneti boxei ce anume sa faca, fara sa mai utiliati si telefonul sau tableta. Initial au fost doar sisteme foarte limitate, inchise, disponibile doar pentru anumite boxe, cum ar fi Amazon Echo si Google Home, dar in domeniul tehnologiei lucrurile se schimba extrem de rapid, astfel incat foarte multe alte boxe au acum suport pentru asistentii vocali.

Acesti asistenti vocali sunt utili pentru mai mult decat a reda muzica. Le puteti cere informatii despre starea vremii, stiri sportive, conversii valutare sau chiar traducerea unor cuvinte in alte limbi. Daca aveti alte dispozitive inteligente in casa, puteti sa le integrati si astfel sa controlati lumina sau termostatul prin intermediul comenzilor vocale.

Totusi boxele cu asistenti vocali au o cerinta universala: WiFI. Au nevoie de o conexiune la Internet si fara o recunoastere vocala si toate procesele necesare pentru a controla dispozitivele din casa sau pentru a reda muzica, pur si simplu nu vor functiona. Aceste boxe pot fi in continuare portabile si chiar ofera si conectivitate Bluetooth atunci cand nu utilizati functia WiFi. Totusi, cele mai multi astfel de boxe nu functioneaza cu baterii, trebuie sa fie conectate la priza.

Pretul

Boxele au o gama larga de preturi. Nu presupuneti insa ca o suma mare de bani inseamna ca veti lua si cea mai buna boxa. In general, modele superioare suna mai bine, dar uneori le lipsesc caracteristicile la care v-ati astepta sa le aveti pentru un pret mai mare. Sfatul nostru este sa incercati sa obtineti cel mai bun raport pret-calitate atunci cand cumparati o boxa portabila.

Modele de boxe portabile

Divoom Voombox Power

Este un model foarte cautat atat in Romania cat si in restul tarilor. Brandul din spate, desi chinezesc, are o vasta experienta in domeniul boxelor portabile, iar acest lucru se dovedeste in calitatea produselor lor. Constructia extrem de solida si puterea de 30W, alaturi de pretul foarte mic, ofera un raport pret-calitate excelent, nu va putem recomanda decat sa testati boxa Divoom Voombox Power.

Cele mai bune boxe portabile Bluetooth (pentru 2020)

Amazon Echo - generatia 3

Este o boxa cu un sunet puternic si bine echilibrat pentru dimensiunile sale. Acest nou model este practic un Echo Plus putin mai accesibil, datorita unor compromisuri minore facute, dar pe care este putin probabil sa le observati.

Amazon Echo Studio

Este o boxa excelenta pentru dimensiunile si puterea avute. Are un sunet puternic si clar, iar sunetul este directionat foarte bine. Aceasta ofera la fel de multa putere ca boxele inteligente care costa de doua ori mai mult.

Ikea Sonos Symfonisk WiFi Bookshelf

Este o boxa cu un design foarte atractiv, un sunet puternic si un bas pe masura. Din pacate la volum mare s-ar putea sa distorsioneze, dar nu foarte tare. Cel mai mare aspect negativ al acestei boxe consideram ca o reprezinta lipsa functiei Bluetooth.

JBL Charge 4

Performanta audio puternica cu un bas bogat si maxime clare. Are o constructie foarte durabila si este rezistenta la apa. Din pacate, pretul este si el unul pe masura.

Bose Home Speaker 300

Iesire audio puternica cu un bas puternic si sunet clar. Functioneaza foarte bine cu Alexa si Google Assistant. Din pacate distorsioneaza la volum maxim, iar butoanele de Redare / Pauza au o mica intarziere.