Pentru mult timp Bluetooth a fost tehnologia aleasa pentru redarea muzicii wireless, dar aceasta nu este singura optiune disponibila. Conectarea la o boxa portabila prin intermediul Wi-Fi-ului este posibila de ceva vreme, dar doar recent, multumita unor producatori precum Sonos sau Chromecast, a devenit mai usor accesibila pentru consumatori.
Ambele tehnologii despre care discutam in acest articol au avantajele si dezavantajele lor individuale si, la fel ca in cazul celor mai multe lucruri, alegerea se limiteaza la ceea ce considerati ca este mai important. Asadar, sa discutam in continuare despre fiecare tehnologie si sa vedem ce se potriveste pentru fiecare dintre voi.
Bluetooth sau Wi-Fi: care este diferenta?
Cea mai mare diferenta dintre cele doua tehnologii este faptul ca prin Bluetooth puteti transmite muzica de pe telefon sau tableta catre o boxa Bluetooth. O boxa Wi-Fi acceseaza muzica de pe Internet sau de pe un dispozitiv conectat la aceeasi retea Wi-Fi.
Puteti controla o boxa Wi-Fi prin intermediul unui smartphone, insa va trebui sa ramaneti in raza semnalului unui router. Muzica va continua sa fie redata chiar daca preluati un apel telefonic sau va mutati intr-o alta camera.
In cazul boxelor Bluetooth, telefonul sau alt dispozitiv trebuie sa ramana in raza de actiune a boxei (la aproximativ 10 metri distanta).
Bluetooth
Bluetooth a fost initial conceput pentru a inlocui cablurile de date cu legaturi scurte din anii 1995 si a fost ulterior adaptat pentru a gestiona sunetul stereo. Majoritatea electronicelor au acum aceasta tehnologie integrata, iar daca nu o au, este foarte ieftin si usor de adaugat un modul extern.
Avantaje Bluetooth
Disponibilitate – dupa cum am mentionat si anterior, este in aproape orice dispozitiv electronic.
Ieftin – este destul de ieftina constructia unei boxe portabile care sa utilizeze tehnologia Bluetooth. Sau daca doriti sa adaugati aceasta functie unui sistem mai vechi, modulele Bluetooth externe sunt, de asemenea, destul de ieftine.
Dezavantaje Bluetooth
Calitatea sunetului – desi Bluetooth a parcurs un drum lung in ultimii ani, fisierele audio trebuie inca sa fie comprimate pentru a fi transmise corect. Totusi, Bluetooth 4.0 a fost un pas important pentru imbunatatirea calitatii.
Veti auzi diferenta? Nu stim sa raspundem la aceasta intrebare pentru ca fiecare persoana este diferita. Unii oameni pot sa auda diferentele, iar altii nu.
Distanta de functionare – companiile pretind o distanta maxima de 10 metri, dar probabil un 5 metri este mai realist. De asemenea, trebuie sa stiti ca zidurile din calea semnalului scurteaza destul de mult aceasta distanta.
Wi-Fi
Wi-Fi-ul foloseste aceeasi idee de baza ca si Bluetooth, cu exceptia faptului ca in loc sa fie conectat direct la sursa audio, cum ar fi telefonul sau tableta, veti folosi un router Wi-Fi pentru a transmite semnalul audio de la sursa la boxe. Wi-Fi-ul este aproape la fel de comun ca Bluetooth pe dispozitivele de redare, dar nu la fel de comun pe boxele portabile.
Avantaje Wi-Fi
Distanta de functionare – este una mare. Cu Wi-Fi nu trebuie sa va faceti griji ca veti pierde semnalul audio, atata timp cat aveti semnal Wi-Fi. Asadar, daca reteaua dvs este configurata pentru a acoperi intreaga casa, atunci puteti sa tineti telefonul in buzunar si sa nu va faceti griji ca veti pierde semnalul audio.
Calitatea sunetului – Wi-Fi are o latime de banda mult mai mare decat Bluetooth, oferindu-i posibilitatea de a transmite flux audio fara pierderi. Aceasta inseamna ca toate informatiile care parasesc sursa audio vor fi primite de catre boxa dvs portabila. Aveti nevoie de acest lucru? Poate ca da, poate ca nu. Unii prefera sa asculte un sunet perfect, altii nu tin cont de acest aspect.
Zone – prin utilizarea software-ului si a mai multor receptoare, Wi-Fi va ofera posibilitatea de a configura diferite zone audio care sa poate fi controlate de pe un singur dispozitiv. Puteti asculta aceeasi muzica in toate zonele cu volum separat sau puteti asculta muzica diferita in functie de zone. Acest lucru este foarte util daca aveti mai multe boxe portabile prin casa.
Dezavantaje Wi-Fi
Pret – Wi-Fi-ul este inca scump. Preturile au scazut in ultima vreme destul de mult, dar pentru ca nu este un standard ca Bluetooth, costa mai mult.
Setup – Configurarea poate fi mai complicata, mai ales daca nu detine un router de calitate. Cele mai multe sisteme folosesc o aplicatie si WPS pentru a se conecta la Wi-Fi. Ceea ce literalmente inseamna doar apasarea unui singur buton pentru a va conecta.
Asadar ce se potriveste mai bine pentru nevoile dvs? Depinde, daca vreti un sistem mai mic si sa nu va faceti griji atunci cand parasiti camera in timp ce ascultati muzica, poate Bluetooth vi se potriveste. Sau poate aveti mai multe boxe si doriti sa le puteti utiliza pe toate in acelasi timp, iar calitatea sunetului este extrem de importanta, atunci ar trebui sa alegeti varianta Wi-Fi.