×

Echipamente medicale de protectie - masti, manusi si dezinfectanti

La sfarsitul anului 2019, noul coronavirus a aparut in China. De atunci, s-a raspandit rapid in intreaga lume. Numele acestui nou coronavirus este SARS-CoV-2, iar boala pe care el o provoaca se numeste COVID-19.

Este posibil sa fi auzit deja foarte multe informatii despre utilizarea mastilor si a manusilor pentru a preveni infectia. Asadar, sunt mastile de protectie si manusile din nitril sau latex de unica folosinta utile?

Care sunt cele trei tipuri principale de masti de protectie impotriva virusurilor?

Cand auziti sau cititi informatii despre mastile de protectie contra COVID-10, in general sunt trei tipuri aduse in discutie:

- mastile realizate acasa

- mastile chirurgicale

- mastile de protectie KN95 - FFP2

Mastile de protectie realizate acasa din bumbac sau alte materiale

Pentru a preveni raspandirea virusului de la persoanele fara simptome in primul rand, autoritatile din intreaga lume recomanda sa purtam masti de protectie. Daca nu avem posibilitatea sau nu avem de unde sa cumparam, ni se recomanda sa improvizam cu materialele de le avem acasa.

Pentru a preveni răspândirea virusului de la persoane fără simptome, Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) recomandă acum Sursa încredințată că toată lumea poartă măști de față din stofă, cum ar fi măștile de față de casă 6 km distanță față de ceilalți. Această recomandare este în plus față de continuarea distanțării sociale și a practicilor de igienă adecvate.

Beneficii

mastile de protectie faciala pot fi facute acasa din materiale obisnuite, asadar aveti libertate deplina.

acestea pot scadea riscul ca persoanele asimptomatice sa transmita virusul prin vorbire, tuse sau stranut.

sunt mai bune decat daca nu folositi nimic si pot oferi un grad mic de protectie, in special acolo unde distantarea sociala este greu de intretinut.

Riscuri

pot oferi un sentiment fals de securitate. Pot oferi un anumit grad de protectie, insa mult mai putin decat mastile chirurgicale sau cele respiratorii.

acestea nu inlocuiesc si nu reduc necesitatea altor masuri de protectie. Practicile de igiena adecvate si distantarea sociala sunt inca cele mai bune metode.

Mastile chirurgicale pentru protectie

Mastile chirurgicale sunt masti de unica folosinta, care va acopera nasul, gura si barbia. Sunt in general utilizate pentru:

a proteja purtatorul de spray-uri, stropi si picaturi mari

a preveni raspandirea secretiilor respiratorii potential infectate de la purtator la alte persoane.

Mastile chirurgicale pot varia in ceea ce priveste forma, Insa masca in sine este adesea plata si dreptunghiulara, cu sau fara pliuri. Partea superioara a mastii contine o banda metalica care poate lua forma nasului, pentru a se aseza cat mai bine.

Aceste masti chirurgicale nu ne pot proteja impotriva infectiilor cu SARS-CoV-2. Nu numai ca nu filtreaza particlele foarte mici de aerosoli, dar de asemenea, daca nu se pliaza perfect pe fata purtatorului, aerul infectat poate intra foarte usor pe acolo, ori de cate ori inspirati.

Mastile de protectie KN95 - FFP2

O masca de protectie KN95 (N95) este mult mai utila decat toate variantele prezentate anterior. In plus fata de stropi, spray-uri si picaturi mari, acestea pot filtra si aerul cu pana la 95%, inclusiv virusurile si bacteriile prezente.

Aceste masti de protectie N95 au in general o forma circulara sau ovala si se etanseizeaza perfect pe fata. Benzile elastice va ajuta sa o tineti ferm pe fata. Unele modele au si valva cu filtru care va ajuta sa respirati mai usor si sa eliminati umiditatea din interior.

Manusi medicale de protectie din nitril, latex

Manusile medicale de protectie ajuta la prevenirea contaminarii incrucisate intre pacienti si ingrijitorii acestora, precum si la protectia impotriva substantelor chimice, a bacteriilor si virusurilor. Pentru o protectie maxima, este important sa alegeti manusi potrivite si sa le folositi corect.

Cand alegeti manusi de protectie de unica folosinta, exista numeroase optiuni disponibile pentru a se potrivi diferitelor nevoi. Nivelul de protectie, confort, durabilitate si multe altele variaza intre tipurile de manusi, astfel avem manusi din latex, nitril sau vinil.

Totusi, pentru a preveni infectarea cu SARS-CoV-2 cel mai importante sunt masurile de protectie clasice: curatarea mainilor frecvent cu apa si sapun sau cu produse de igienizare pe baza de alcool (cum ar fi spirtul). De asemenea distantierea sociala este extrem de importanta si ea. Insa cel mai important aspect este sa nu va atingeti fata daca nu aveti mainile dezinfectate, chiar daca purtati manusi de protectie sau masca, trebuie mai intai sa va spalati pe maini cu apa si sapun sau cu dezinfectant.