Eşti aici
×

Trepiede pentru smartphone

Fotografia cu telefonul inteligent a parcurs un drum lung in ultimul deceniu. In zilele noastre, aproape fiecare smartphone de top are o camera cu lentile multiple, care va permit sa faceti fotografii creative si impresionante. Dar chiar daca nu aveti cel mai nou si performant smartphone, puteti sa obtineti fotografii si filmari de foarte buna calitate daca utilizati un trepied pentru telefon.

Ce este un trepied pentru telefon?

Trepiedele sunt niste standuri cu trei picioare pliabile, special concepute pentru a tine fix exhipamentul de fotografie. Sunt construite in jurul unui stalp central pentru stabilitate maxima si dispun de un suport smartphone sau camera in partea de sus, precum si de multe articulatii care va permit sa rotiti sau sa inclinati dispozitivul. Cea mai mare diferenta intre trepiedul pentru smartphone si cel pentru DSLR este ca acestea din urma sunt de obicei mult mai mari si mai rezistente, deoarece greutatea camerei este cu mult mai mare decat a unui telefon. Cu toate acestea, principalele functii indeplinite raman aceleasi: stabilizarea dispozitivului pentru imagini de o mai buna calitate.

De ce sa utilizam un trepied pentru telefon?

Daca tocmai ati intrat in lumea fotografiei cu telefonul, este posibil sa va intrebati cum va ajuta un trepied pentru smartphone. Poate aveti o mana foarte sigura si motivul stabilizarii nu merita achizitia unui trepied teleefon. Cu toate acestea, adevarul este ca un trepied poate aduce nivelul fotografiilor pe care le faceti la unul superior.

Expunerea indelungata

Cu totii am vazut aceste fotografii uimitoare in care luminile masinilor care trec sunt transformate intr-un flux de lumina continuu. Acest lucru se realizeaza cu ajutorul expunerilor indelungate. Realizarea unor astfel de fotografii este posibila prin intermediul modului manual al telefonului si prin utilizarea unui trepied. De ce? Pentru ca majoritatea fotografiilor sunt facute cu viteze ale obturatorului cuprinse intre 1/600 - 1/4000 dintr-o secunda. Fotografiile cu expunere mare, au nevoie ca obturatorul sa fie deschis cel putin cateva secunde, moment in care telefonul trebuie sa fie perfect nemiscat, lucru imposibil cand tineti telefonul in mana. Chiar si cele mai stabile maini se vor misca in cateva secunde, este pur si simplu imposibil sa fie tinute perfect nemiscate. Un trepied pentru smartphone rezolva aceasta problema.

Fotografii pe timp de noapte sau cand lumina nu este suficienta

Similar cu fotografiile cu expunere indelungata, una dintre cele mai bune metode de a capta fotografii minunate in conditii de lumina scazuta sau noaptea, este sa folositi viteze mai mici ale obturatorului. Chiar daca nu utilizati modul manual pentru fotografiile pe timp de noapte, ci mai degraba modul Noapte al oricarui telefon inteligent, nu este suficient. Acesta este motivul pentru care, inca o data, un trepied telefon este cel mai bun accesoriu pentru imagini de calitate. Acesta va ajuta la reducerea zgomotului de imagine si va ajuta sa obtineti fotografii clare.

Fotografii sau videoclipuri cu zoom

Daca in ultimii doi ani exista o zona care s-a imbunatatit imens in fotografia realizata cu smartphone-ul, aceasta este functia de zoom. Avem o tehnologie uimitoare, cum ar fi zoom-ul hibrid de 10x de pe telefoanele OPPO sau Huawei. Cu toate acestea, in videoclipurile care demonstreaza aceste tehnologii, puteti vedea destul de clar ca, la distante mari, chiar si cea mai mica miscare a telefonului pierde incadrarea originala. Pentru a evita acest lucru, un trepied cu cap rotativ cu bila este obligatoriu.

Pentru o mai buna incadrare si panorame

De asemenea, panoramele ies mult mai bine daca utilizati un trepied de telefon - fotografiile vor fi mult mai stabile, cu mai putine zone decupate. Un trepied pentru smartphone va poate face sa ganditi mai creativ. Cu acesta, puteti face fotografii dintr-o mare varietate de unghiuri care ar fi imposibile atunci cand tineti telefonul in mana. Veti putea face fotografii de la nivelul solului fara sa va asezati pe jos.

Video

Probabil unul dintre cele mai bune cazuri de utilizare a trepiedului pentru smartphone sunt filmarile. Nu exista nimic mai urat decat filme foarte miscate care va impiedica sa va concentrati asupra a ceea ce este afisat intr-un videoclip. Daca optati pentru un trepied telefon mai usor, acesta poate fi folosit si pentru a face vlogging din mers sau pentru a face timelapse.