Eşti aici
×

Review si durata de viata acumulator GoPro Hero 7 Black

Review si durata de viata acumulator GoPro Hero 7 Black

Ce este GoPro Hero 7 Black?

Este noua camera de actiune de top a producatorului GoPro si inlocuieste excelentul model Hero 6 Black aparut in 2017.

Am descrie aceasta camera ca fiind “cea mai buna camera de actiune pe care o puteti cumpara in prezent”. Hero 7 Black este o camera ce filmeaza la o rezolutie 4K, este rezistenta la apa fara sa aiba nevoie de protectie suplimentara, are o stabilizare electronica de top si o gama imensa de accesorii de montat disponibile.

Din punct de vedere fizic, este aproape identica cu camera predecesoare, singurele diferente majore fiind noua culoare neagra si microfonul reproiectat pentru imbunatatirea sunetului.

GoPro Hero 7 Black – Constructie, comenzi si ecran

Hero 7 Black li se va parea foarte familiar tuturor celor care au folosit ultimele doua modele emblematice Hero – poate chiar prea familiare, daca ati sperat la un redesign.

Totusi, producatorul macar a schimbat culoarea de aceasta data, de la griul traditional la negru. Cea de a doua schimbare majora si ultima pe partea de hardware, este membrana microfonului, care a fost optimizata acum pentru a imbunatati calitatea sunetului si pentru a reduce zgomotul de fundal.

Daca constructia vi se pare foarte familiara sau sunteti dezamagiti ca nu s-a schimbat nimic, atunci poate va veti bucura sa aflati ca pe partea de software exista destul de multe modificari aduse.

Sunt cateva functii interesante o data cu Hero 7, de exemplu noul buton “clipuri scurte”, care va permite sa limitati inregistrarile la 15 sau 30 de secunde, util daca imprumutati camera cuiva si nu vreti sa va faceti griji ca se intoarce cu cardul plin pentru ca a inregistrat accidental din rucsac. De asemenea, si alegerea de a combina toate optiunile video, inclusiv “campul de vedere” si controalele manuale Protune, intr-un singur meniu inseamna ca acum este mult mai usor sa reglati rapid setarile si sa deveniti creativi.

Din pacate au aparut si ceva probleme, uneori atunci cand treceti peste inregistrarile efectuate si doriti sa stergeti ceva camera se blocheaza pentru cateva secunde. Un alt aspect negativ este ca a devenit mult prea sensibila la comutarea automata intre modul peisaj si portret, totusi macar puteti bloca sa ramana tot timpul in modul peisaj.

Review si durata de viata acumulator GoPro Hero 7 Black

GoPro Hero 7 Black - Caracteristici si performanta

Cea mai noua functie a lui Hero 7 Black se numeste Hypersmooth. Aceasta este o versiune imbunatatita a stabilizarii electronice a imaginii deja excelente pe care am vazut-o pe Hero 6 Black si, spre deosebire de predecesoarea sa, functioneaza acum si la rezolutia maxima 4K si 60 de fps. GoPro chiar afirma ca acum este in mod efectiv un echivalent virtual al lui Karma Grip.

Pe langa Hypersmooth exista si alte imbunatatiri comparativ cu Hero 6. “TimeWarp” este un nou mod de temporizare care foloseste stabilizarea amplificata a lui Hero 7 pentru a filme mult mai lin. O caractersistica noua a fotografiilor numita SuperPhoto actioneaza ca un fel de mod “super auto”, schimband setarile in functie de scena. De asemenea, Hero 7 poate sa transmita stream live prin intermediul unui smartphone pe Facebook pentru inceput si in viitorul apropiat pe YouTube.

Asadar, cat de bine functioneaza toate aceste lucruri noi? Sa incepem cu stabilizarea Hypersmooth.

Spre deosebire de Sony FDR-X3000, nu exista nicio stabilizare optica in spatele Hypersmooth – totul se face electronic. Functioneaza prin trunchierea imaginii cu cinci procente, ceea ce inseamna ca pierdeti marginile filmarilor. Producatorul a fost discret in a spune exact cum functioneaza Hypersmooth in comparatie cu stabilizarea de pe Hero 6, in afara de faptul ca au adaugat ceva mai multa memorie pe Hero 7 Black si ca profita la maxim de puterea procesorului GP1. Ce este bine totusi, in anumite conditii, imbunatatirile se vad clar.

GoPro Hero 7 Black - Timelapse, audio si streaming live

Deci, cum ramane cu celelalte caracteristici ale lui Hero 7 Black? TimeWarp s-ar putea sa nu fie o idee complet noua, totusi este un mod de inregistrare de tip timelapse foarte distractiv. Clipurile timelapse normale sunt realizate cel mai bine atunci cand camera este statica si surprinde toate miscarile din jurul acesteia. TimeWarp insa va permite sa captati imagini cu o viteza mai mare (pe repede inainte cum s-ar zice) si stabilizate in acelasi timp. Este o metoda care va usureaza foarte mult munca de post-procesare.

Imbunatatirea microfonului se face si ea remarcata. Am facut teste comparative intre Hero 7 si Hero 6 iar rezultatele sunt mult mai bune in cazul celei mai noi camere de actiune de la GoPro. Basul este mai puternic acum, iar mediile sunt mult mai clare. Astfel, aceasta camera a devenit o optiune mult mai buna pentru vlogging. Microfoanele duale fac si ele o treaba buna, reducand zgomotul de fundal.

In final, am ajuns si la streamingul live. Am avut cateva ocazii de a testa aceasta optiune pe Facebook si a mers bine. Trebuie sa setati in aplicatia GoPro cu cine doriti sa impartasiti filmul (Public, prieteni sau doar pentru dvs) si rezolutia, care poate fi 72p sau 480p. Odata ce dati un nume fluxului, va trebui sa va conectati la Internet si puteti incepe transmisia live. Totusi, este de preferat sa aveti o conexiune buna la Internet, astfel vor aparea probleme.

GoPro Hero 7 Black - calitate video si imagine

Direct din camera de filmat, calitatea video a Hero 7 este excelenta. Este aceasta mult mai buna decat la Hero 6? Nu, exista diferente destul de mici in favoarea camerei mai noi de culoare si dinamica, dar atat.     Acest lucru este normal totusi, avand in vedere ca ambele camere dispun de acelasi procesor, acelasi senzor si aceeasi dimensiune a lentilelor. Si asa cum au afirmat si cei de la GoPro, accentul cel mai mare s-a pus pe stabilizarea video. Asadar, daca va intrebati daca merita un upgrade de la Hero 6 la Hero 7 doar pentru calitatea filmarilor, atunci raspunsul este din nou nu.

Pentru a scoate tot ceea ce este mai buna din Hero 7, ar trebui sa utilizati modul “Protune”, care creste viteza de biti si va permite sa optimizati setarile cum ar fi: intervalele ISO, claritatea si compensarea expunerii. Acest lucru va permite si sa alegeti intre corectia de culoare a GoPro sau un profil “normal” care poate fi apoi modificat in Adobe Premiere Pro. Totusi, daca nu va intereseaza sa editati nimic, filmarile direct din camera vor fi foarte bune si suficiente.

Avand stabilizarea Hypersmooth pana la maxim 4K si 60 fps este un avantaj, dar exista si cateva restrictii pe care trebuie sa le aveti in vedere. In primul rand, campul de vizualizare “liniar” nu este disponibil la 4K, va trebui sa folositi in continuare aspectul clasic de “ochi de peste”. Iar daca filmati clipuri mai lungi in acest mod, camera Hero 7 Black se va incalzi foarte tare – de fapt, in testele noastre , dupa aproximativ 30-40 de minute de filmare, camera s-a inchis din cauza supraincalzirii.

Probabil mai utile sunt modurile de slow-motion ale lui Hero 7 Black. Puteti inregistra acum la 120 fps in orice rezolutie de pana la 2.7K sau 240 fps pana la 1080p. Clipurile realizate cu lumina suficienta veti obtine rezultate foarte bune, insa atunci cand lumina nu este suficiena calitatea va scadea. La capitolul inregistrari slow-motion, probabil si cu un smartphone veti obtine aproximativ aceleasi rezultate ca si cu camera video sport GoPro Hero 7 Black.

Acum sa vorbim despre fotografii, Hero 7 Black este mai bun decat un smartphone sau nu? Producatorul considera ca da, avand in vedere ca au intregrat detectarea automata a fetelor sau a zambetelor in modul “SuperPhoto”. Acest mod va ajuta camera sa schimbe automat setarile precum balansul de alb si sa selecteze fotografiile potrivite pentru QuickStories.

acumulator gopro

Pana acum, in scurtele teste realizate, nu am vazut prea multe schimbari la fotografiile efectuate cu “SuperPhoto” pornit in comparatie cu Hero 6 Black. Este devreme sa ne pronuntam, insa nu par diferente prea mari cum ar fi, de exemplu, modul “Master AI” al telefonului Huawei P20 Pro. Cu toate acestea, fotografiile de 12 megapixeli sunt perfect decente in lumina buna, mai ales daca utilizati modul HDR.

Hero  7 Black este probabil mai mult o solutie de rezerva decat un rival pentru smartphone-uri atunci cand vine vorba de fotografii, dar este o camera de calatorie solida si rezistenta la apa, pentru cei care nu vor sa care dupa ei ceva mai mare.

GoPro Hero 7 Black – durata de viata a unui acumulator GoPro

Unul dintre usoarele dezavantaje ale marimii camerei Hero 7 Black, totusi, este ca nu poate utiliza un acumulator GoPro de mai mari dimensiuni. De exemplu, bateria acestuia are mai putin de jumatate din capacitatea unei baterii Apple iPhone XS.

In realitate, acest lucru inseamna ca veti obtine aproximativ 1 ora si 45 de minute de filmare continua la 1080p / 30 fps, ceea ce este media camerelelor video sport. Acumulatorul este mai restrictiv cand vine vorba de filmare la 4K / 60 fps – doar 45 de minute de inregistrare continua cu o incarcare completa, desi oricum camera a devenit in mare parte inutilizabila dupa 35 de minute din cauza supraincalzirii.

Acest lucru nu este neobisnuit si este principalul motiv pentru camerele de dimensiuni mai mari au adesea restrictii de 30 de minute pentru inregistrarea filmelor la rezolutie 4K. Insa, este un lucru pe care trebuie sa il luati in considerare daca visati sa filmati toata ziua la rezolutie 4K si sa folositi si Hypersmooth.

Totusi exista accesorii care va pot ajuta – incarcarea seriei Hero 7 Black se face prin USB-C, asadar daca aveti cu voi o baterie externa, puteti sa incarcati acumulatorul GoPro in timp ce sunteti pe teren (dureaza aproximativ o ora pentru a se reincarca).

De ce sa cumparati GoPro Hero 7 Black?

In aceasta epoca a camerelor super-puternice de pe smartphone-uri si a camerelor de actiune foarte ieftine, achizitionarea unui GoPro si a unor accesorii GoPro Hero 7 ar putea parea inutila. Insa, acest nou model arata ca exista inca loc pentru camerele de actiune premium – chiar daca costurile sunt mai mari.

Sigur, multe dintre caracteristicile sale principale sunt disponibile pe majoritatea smartphone-urilor de  top, iar upgrade-ul de la Hero 6 Black este unul relativ minor. Dar, combinatia acestor caracteristici si constructia robusta si impermeabila a lui Hero 7 Black pe langa gama foarte mare de accesorii disponibile, fac foarte multe persoane sa cumpere aceasta camera de top.

In timp ce interfata sa cu ecran tactil nu este perfecta, Hero 7 Black este mult mai usor de utilizat decat majoritatea camerelor video sport ieftine de pe piata si are optiuni de editare la indemana, cum ar fi aplicatia Quick de la GoPro pentru cei care nu vor sa petreaca ore intregi prin alte softuri de editare.

Faptul ca Hero 7 Black este complet rezistenta la apa fara a avea nevoie de o carcasa de protectie este un alt bonus, la fel ca si imbunatatirea calitatii audio de la microfonul reproiectat.

Dar, daca sunteti in cautarea unei camere video sport de buzunar, rezistenta la apa, care poate filma excelent din unghiuri in care niciun smartphone nu poate ajunge, atunci Hero 7 Black este una dintre cele mai bune alegeri.