Eşti aici
×

Greseli care consuma mai rapid o baterie Nikon

Greseli care consuma mai rapid o baterie Nikon

Bateriile originale Nikon functioneaza foarte bine, dar stim foarte bine ca nu sunt deloc ieftine. Asadar, veti gasi in magazine si baterii de la alti producatori, la preturi mult mai mici, dar la fel de bune din punct de vedere al calitatii. Un brand care face baterii Nikon foarte bune este Widjit, veti gasi alaturi de baterii si un incarcator dublu care va permite sa incarcati doua baterii simultan, scurtand astfel destul de mult acest proces.

Totusi, chiar daca bateriile de rezerva sunt obligatorii pentru orice fotograf (nimeni nu risca sa mearga la un eveniment pe care il are de fotografiat sau intr-o vacanta cu o singura baterie), sunt cateva aspecte care pot ajuta la imbunatatirea numarului de cadre pe care il puteti obtine cu o baterie Nikon.

Utilizarea ecranului LCD

Probabil una dintre cele mai mari greseli este sa utilizati ecranul LCD in locul vizorului atunci cand fotografiati. Nu credem ca este o surpriza pentru nimeni ca ecranul LCD consuma foarte multa energie din baterie; totusi rolul lui principal este sa va ajute sa revizuiti fotografiile realizate, precum si sa faceti  o parte din setarile aparatului.

Daca sunteti preocupati de navigarea in meniuri pentru a face setarile corecte, atunci ar trebui sa incercati sa utilizati butoanele de comanda pe care majoritatea DSLR-urilor le au. Ecranul LCD este un accesoriu fenomenal, dar el consuma cea mai multa energie din baterie.

Daca credeti ca nu puteti renunta sa utilizati acest ecran in totalitate, atunci va recomandam sa ii dati luminozitatea cat se poate de jos si sa dezactivati afisarea automata a fotografiilor.

baterie nikon

Prea mult zoom

Una dintre regulile fotografiei este ca ar trebui sa utilizati functia zoom doar daca nu puteti sa va apropiati fizic de subiect, asadar daca este posibil, apropiati-va de subiect in loc de a folosi zoom-ul. Nu numai ca veti obtine o fotografie mai buna in cele mai multe cazuri, dar, de asemenea, bateria Nikon sau a altui aparat DSLR va rezista mai mult timp.

De ce se intampla acest lucru? Pentru ca atunci cand faceti zoom, motorul obiectivului intra in functiune si consuma energie din baterie.

Autofocus setat pe continuu

Obtinerea de imagini in care subiectul sa fie perfect focalizat nu este un lucru atat de dificil pe cat ati crede. Problema cea mai mare este ca autofocusul este controlat de motoare mici, fiecare dintre ele bazandu-se pe bateria aparatului. De fiecare data cand auziti cum functioneaza autofocusul sa va ganditi ca bateria Nikon se consuma.

Autofocusul continuu este utilizat atunci cand fotografiati scene de actiune sau de sport si, prin urmare, poate fi ignorat de orice persoana care fotografiaza portrete, peisaje sau produse. In aceste cazuri este mai bine sa va bazati pe focusul singular.

Apasati butonul declansator

O alta greseala care descarca bateria si pe care o face aproape toata lumea: apasati usor butonul declansator pentru a focaliza inainte de a fotografia efectiv. Dar de fiecare data cand apasati butonul, obiectivul se reseteaza si se reorienteaza, utilizand din nou motorasele pentru focus.

Blitz-ul integrat este pe automat

Cat de des s-a intamplat sa faceti o fotografie cu blitz chiar daca nu era nevoie? Utilizarea automata a acestuia este buna pentru a realiza fotografii la petreceri sau in alte scenarii nocturne cand reglarea valorii ISO nu mai produce imagini satisfacatoare, insa rareori veti avea nevoie de blitz pe timp de zi.

Daca blitz-ul se declanseaza in timpul zilei, exista o problema clara (poate o ramificatie care arunca o umbra pe senzor), dar cea mai buna modalitate de a face fata acestei situatii este de a dezactiva blitz-ul si astfel sa economisiti si baterie.

Functii active de care nu aveti nevoie

In multe aparate noi producatorul introduce o multime de functii inutile pe care este posibil sa nu le utilizati niciodata, cum ar fi de exemplu adaugarea unor efecte peste fotografii sau tot felul de corectii automate ale imaginilor. Dezactivati aceste functii daca nu le utilizati, nu va sunt de niciun ajutor si doar consuma din baterie.

O alta functie poate fi stabilizarea imaginii. Este foarte utila atunci cand fotografiati din mana, dar cand utilizati un trepied nu mai are niciun sens. Puteti sa o dezactivati in aceste cazuri daca aveti posibilitatea.

Ati lasat aparatul in modul inregistrare

O modalitate sigura de a goli foarte rapid o baterie Nikon este sa utilizati aparatul DSLR ca si camera video. Veti obtine rezultate foarte bune, insa veti reincarca bateriile mult mai des. De asemenea, este foarte usor sa uitati camera in modul inregistrare, afisajul semanand foarte mult cu cel de la fotografie. Asigurati-va intotdeauna ca ati oprit aparatul cand terminati de inregistrat.

Ati uitat de modul de economisire a energiei

O modalitate de a evita aceasta problema este sa activati modul de economisire a energiei in aparatul dvs. Odata activat, acest mod va creste durata de viata a bateriei prin oprirea camerei dupa o perioada de inactivitate presetata, daca uiati sa o opriti manual.

Fotografiati in formatul RAW

Sa ne intelegem de la inceput: aveti nevoie de formatul RAW pentru obtine cele mai bune fotografii si pentru a obtine cele mai bune rezultate in postprocesare. Totusi, nu aveti intotdeauna nevoie de acest format necomprimat.

Pentru situatii cum ar fi excursii cu familia, vacante, iesiri in oras, puteti sa alegeti un alt format al imaginilor, puteti sa reduceti rezolutia si astfel veti economisi bateria. RAW poate fi folosit atunci cand aveti nveoie de calitate superioara, cand fotografiati un eveniment, portrete sau produse.

De asemenea, ingrijirea bateriei este si ea importanta. Daca nu utilizati aparatul DSLR pentru o perioada indelungata, asigurati-va ca nu tineti bateria in aparat si, daca este posibil, incercati sa o pastrati complet descarcata. Totusi, daca nu utilizati un timp foarte lung aparatul DSLR, ar trebui sa incarcati complet bateria la cateva luni, pentru ca astfel va fi nevoie sa cumparati una noua.

Category: