Eşti aici
×

Cum putem sa ne transformam casa intr-una inteligenta?

Cum putem sa ne transformam casa intr-una inteligenta?

Cum ar fi daca toate dispozitivele din viata ta s-ar putea conecta la Internet? Nu doar cumputerul, laptopul sau telefonul, ci totul: ceasuri, boxe, lumini, camere de supraveghere, ferestre, sonerii, termostatul de la centrala, aerul conditionat sau chiar si ustensilele de gatit? Si cum ar fi daca toate aceste dispozitive ar putea sa comunice, sa va trimita informatii si sa va asculte comenzile? Nu este scinence fiction, reprezinta doar o componenta cheie a automatizarii caselor si a caselor inteligente.

Ce reprezinta automatizarea casei?

Automatizarea casei este exact ce spune si denumirea: abilitatea de a controla obiectele din jurul casei cu o simpla apasare a unui buton sau a unei comenzi vocale. Instalarea si utilizarea unui bec smart sau a unui sistem de supraveghere a casei sunt activitati foarte simple, pe care le poate face orice persoana acasa.

Exista multe categorii de produse inteligente pentru acasa, astfel incat sa puteti controla totul, de la lumini si temperatura, pana la incuietori si securitatea casei dumneavoastra. Majoritatea oamenilor incep cu un dispozitiv smart de securitate pentru locuinte sau cu mai multe, si uneori ajung sa dezvolte sisteme foarte complexe de automatizare. De exemplu, un sistem inteligent de securitate pentru locuinte se conecteaza la reteaua WiFi sau are chiar si o conexiune GSM, astfel incat sa puteti monitoriza si controla dispozitivele folosind telefonul sau tableta, prin intermediul unei aplicatii dedicate. Sistemele de baza includ de obicei senzori pentru usi si ferestre, un detector de miscare si un hub care comunica cu aceste dispozitive folosind unul sau mai multe protocoale wireless (WiFi, Z-Wave, Zigbee sau o retea proprie). Puteti adauga tot felul de senzori si accesorii suplimentare pentru a construi un sistem complet care sa includa si sonerii inteligente, incuietori, deschizatoare automata pentru usa de la garaj, camere de supraveghere interioare si exterioare, lumini, alarme, detectoare de fum, senzori de apa si multe altele.

In general, este bine ca pentru primele cateva dispozitive sa incercati sa alegeti produse cu o compatibilitate mai mare, astfel incat sa puteti construi o casa inteligenta fara sa va faceti griji pentru conflictele viitoare. Va prezentam in continuare cateva elemente de baza pentru inceputul unei case inteligente.

Becuri smart

Becurile smart va permit sa controlati luminile individual sau in grupuri de pe telefon sau sa configurati diferite “scene” cu niveluri de luminozitate si temperaturi de culoare specifice, astfel incat sa eliminati lumina albastra de exemplu, atunci cand vine noaptea. Sau pot sa porneasca sau sa se opreasca automat pe baza unor presetari sau programari pe care le puteti face. Ca alternativa la becuri, puteti utiliza intrerupatoare inteligente pentru a controla luminile pe care deja le aveti instalate in casa.

Termostate

Prin intermediul termostatelor inteligente, puteți regla aerul conditionat sau centrala de pe telefon sau tableta. Puteti sa programati cand sa porneasca sau sa se opreasca pentru a gasi casa cu temperatura perfecta atunci cand ajungeti de la birou. De asemenea, puteti plasa mai multi senzori astfel incat sa aveti o anumita temperatura in fiecare camera.

Incuietori

Incuietorile inteligente variaza: unele va permit sa blocati usa direct de pe telefon, cu altele puteti oferi acces temporar in casa unui prieten sau unui membru de familie, sau chiar puteti descuia usa doar atingand-o cu degetul.

Sonerii

Soneriile inteligente contine camere integrate cu ajutorul carora sa puteti vedea cine este la usa si sa ii ignorati pe cei carora nu vreti sa le deschideti usa. Unele produse din aceasta categorie va permit sa vorbiti cu cei care se afla in fata usii sau pot sa va trimita alerte pe telefon atunci cand este detectata miscare in fata usii.

Camerele de supraveghere

Aceste camere sunt un aspect important al securitatii la domiciliu. Pentru cei care doresc un sistem complet cu senzori de usa, senzori de miscare, alarme, exista kit-uri intregi oferite de companii, care iti pot monitoriza intreaga locuinta.

Acestea sunt doar cateva dintre optiunile existente pentru a transforma casa intr-un smart. Cautati mai mult si veti gasi o gama larga de produse, cum ar fi sisteme inteligente de aspersoare care functioneaza automat in functie de starea vremii, ferestre care se inchid prin simpla atingere a unui buton, aspiratoare robot care curata casa cand sunteti plecat, aparate de bucatarie pe care le puteti controla de la distanta si prize inteligente care pot controla aproape orice dispozitiv conectat la ele.