Eşti aici
×

Cum alegem corect elicele pentru drone?

Cum alegem corect elicele pentru drone?

Scopul elicelor unei drone este de a genera forta si cuplul necesare pentru a o mentine in aer si a va oferi dvs posibilitatea sa o controlati.

In mod obisnuit, elicele dronelor produc mai multa forta cu cat se rotesc mai repede. De asemenea, sunt influentate de dinamica zborului. Unele elice produc mai multa forta atunci cand drona stationeaza. Altele vor functiona mai bine la viteze mari.

Cuplul este generat atunci cand elicele accelereaza in sus sau in jos. Aceasta forta este responsabila de capacitatea dronei de a se roti pe axa de inclinare. Cuplul este un efect al celei de-a treia legi a lui Newton, in care fiecare actiune are o reactie egala si opusa. Pe masura ce elicea se roteste si impinge prin aer, aerul se impinge inapoi si provoaca o rotatie contrara corpului dronei. Acesta este motivul pentru care toate elicele de pe o drona nu se rotesc in aceeasi directie, in acest caz efectul de rotatie al tuturor elicelor se va anula.

Drona dvs are doua tipuri diferite de elice si motoare. Un set este proiectat sa se roteasca in sensul acelor de ceasornic, in timp ce celalalt set este proiectat sa se roteasca in sens invers acelor de ceasornic. Asadar, asigurati-va intotdeauna ca alegeti ceea ce trebuie.

Dimensiunea elicelor unei drone

Dimensiunea elicei unei drone este distanta de la un varf pana la celalalt. Elicele mai lungi pot genera mai multa forta la aceeasi viteza, dar necesita mai multu cuplu de la motor pentru a se rasuci. O dimensiune mai mare a elicei nu inseamna ca drona dvs va putea zbura mai rapid, aceasta este determinata in cea mai mare parte de pitchul elicei.

Suprafata elicei determina cat de multa forta poate genera. Suprafata superioara permite miscarea unei cantitati mai mari de aer, astfel incat va genera mai multa forta. Insa, acest lucru determina si o mai mare putere necesara de la motor.

Retineti insa ca lungimea cadrului dronei dvs determina dimensiunea maxima a elicelor pe care le puteti utiliza. 

Suprapunerea elicelor nu este recomandata deoarece fluxul de aer descendent al unei elice drone va reduce eficacitatea de impingere a elicei de dedesubt. De asemenea, exista un anumit flux de aer lateral, datorita vartejului de varf, asadar este de dorit sa lasati o anumita distanta intre elice pentru a evita acest efect.

Numarul de lamele

O elice cu doua lamele este mai eficienta la producerea tractiunii, spre deosebire de cele cu trei sau patru, atata timp cat varfurile nu ating viteze supersonice. In ceea ce priveste elicele unui quadcopter, acest lucru nu este o problema.

Adaugarea de lamele mareste cantitatea de forta care este generata, insa vine cu costul eficientei.

elice drone

Materialul elicelor dronei

De cele mai multe ori elicele sunt fabricate dintr-un material plastic, desi sunt disponibile si elice din fibra de carbon. Tipul de material utilizat pentru a face elicele dronelor afecteaza rigiditatea si durabilitatea acestora.

Cei mai multi posesori de drone amatori, folosesc elice de plastic durabil, care sunt usor flexibile si se indoaie atunci cand drona se prabuseste sau se loveste de ceva. Acest lucru le permite sa fie mult mai rezistente si astfel sa economiseasca bani pe termen lung. Totusi, aceste elice au un dezavantaj, provoaca vibratii pe masura ce se rotesc, ceea ce poate afecta performanta de zbor a dronei dvs.

Elicele pentru drone din fibra de carbon au si ele avantaje si dezavantaje. Produc mai putine vibratii din cauza rigiditatii si sunt mai silentioase cand zboara. De asemenea, sunt si mult mai usoare si mai puternice decat cele din plastic. Cu toate acestea, ele sunt mult mai scumpe, iar inflexibilitatea inseamna ca rulmentii motorului vor suporta forta de impact in cazul accidentelor.

Greutatea elicelor dronei

Pentru o performanta mai buna in timpul zborului, ar fi de preferat sa alegeti elice drone mai usoare. Elicele mai usoare au un moment de inertie mai mic, ceea ce inseamna ca motorul trebuie sa aplice mai putin cuplu pentru a genera acelasi numar de RPM-uri. De asemenea, acest lucru are ca rezultat modificari mai rapide ale RPM-urilor, ceea ce duce la un raspuns mai bun in timpul zborului.

Distributia greutatii afecteaza in marea masura cantitatea de vibratii pe care o va genera elicea. O elice perfect echilibrata va produce foarte putine vibratii, in timp ce una dezechilibrata va afecta performanta zborului si va face foarte mult zgomot.

Dimensinea elicelor unui quadcopter

 

Atunci cand alegeti dimensiunea elicelor, trebuie sa intelegeti formatul pe care producatorii il folosesc. Exista doua formate comune utilizate: LxPxB sau LLPPxB.

L reprezinta lungimea, P este pitchul si B reprezinta numarul de lame. Este posibil sa vedeti si o denumire BN care se refera la elicele cu surub (bull-nose).

De asemenea, dupa numerele de dimensiune este posibil sa vedeti si un R sau un C, care reprezinta directia de rotatie a elicelor. O elice cu R in denumire trebuie montata pe motorul care se roteste in sensul acelor de ceasornic. O elice cu C in denumite trebuie montata pe motorul care se roteste in sensul invers al acelor de ceasornic.

Elicele pliabile

Exista destul de multe drone proiectate pentru a fi extrem de portabile, astfel incat sa le puteti lua cu usurinta oriunde mergeti. Pentru a realiza acest lucru, sunt incluse foarte multe elemente pliabile, printre care si elicele.

La turatii ridicate necesare pentru a genera forta de ascensiune a dronei, forta exterioara datorata rotatiei motorului este suficienta pentru a mentine elicea in pozitia sa corespunzatoare. Asadar, atunci cand decolati puteti fi siguri ca drona dvs va zbura fara probleme. Elicele pliabile sunt proiectate pentru a mentine echilibrul dronei, astfel incat sa nu pierdeti din eficienta niciodata.

Elicele deteriorate

Daca drona dvs s-a prabusit, asigurati-va ca inspectati atent elicele pentru eventuale deteriorari. Cateva zgarieturi pe elice nu reprezinta o problema, dar zborul cu elice sparte sau crapate va creste foarte mult vibratiile. Zborul cu astfel de elice va scurta durata de viata a motoarelor, deoarece rulmentii se vor roti ca si cum ar fi dezechilibrati.

Cea mai rapida modalitate de a verifica eventualele daune este sa treceti cu degetele de-a lungul muchiilor elicelor. Daca simti noduri sau gauri majore, atunci este timpul sa inlocuiti elicea.

De aceea este foarte bine sa aveti intotdeauna elice de rezerva in geanta dronei dvs, este posibil ca in orice moment sa aveti nevoie sa inlocuiti o elice.

Propulsia si viteza elicelor

Pentru a afla ce propulsie va produce o elice, trebuie sa examinati datele motorului pe care veti monta elicea, date puse la dispozitie de producator. O elice pe doua motoare diferite poate avea performante foarte diferite datorita variatiilor de design, cuplu, putere si RPM.

Asigurati-va ca tineti cont si de acest lucru atunci cand alegeti sa schimbati modelul elicelor utilizate pe drona dvs.

Concluzie

Speram ca acest articol va ofera o mai buna intelegere a modului in care specificatiile elicei influenteaza performanta de zbor a dronei. Pentru pilotii amatori, trebuie doar sa intelegeti modul de dimensionare, astfel incat sa puteti comanda elicele de inlocuire corespunzatoare.