Eşti aici
×

Cat costa o trotineta electrica? (ce componente influenteaza pretul)

Cat costa o trotineta electrica? (ce componente influenteaza pretul)

Succesul recent al trotinetelor electrice nu este unul inexplicabil. Acestea sunt foarte utile pentru deplasarea in orasele aglomerate, sunt prietenoase cu mediul si permit multor adulti sa se simta din nou ca niste copii. Acestea sunt doar cateva dintre motivele pentru care sunt atat de populare. Insa, daca sunteti in cautarea unei trotinete electrice probabil ca aveti deja cateva intrebari, cum ar fi cat costa o trotineta electrica si mai ales, de ce costa atat?

Daca sunteti abia la inceput cu cautarile sau v-ati saturat sa inchiriati mereu trotinete, atunci cel mai probabil aceasta va fi prima voastra intrebare. Raspunsul depinde de cativa factori cheie: viteza, autonomia maxima si caracteristicile speciale.

Asadar, trotinetele electrice sunt destul de scumpe, uneori putand sa atinga preturi de 8000 - 9000 de lei. Dar ce face ca pretul sa fie atat de mare?

Chiar daca le folositi pentru deplasarea de tip ultimul kilometru sau pentru un drum complet pana la serviciu, stiti ca sunt scumpe. Exista diferite game de preturi pentru trotinete, dar una de buna calitate este in jurul a 2000 de lei. Vom explica in continuare si ce inseamna o trotineta electrica "buna". Daca doriti doar o trotineta pentru ultimul kilometru, atunci costul nu va mai fi unul atat de mare. Motivul principal pentru care trotinetele electrice sunt scumpe este bateria.

De ce este diferenta mare de pret intre diferite modele de trotinete electrice?

Exista un numitor comun intre diferentele de pret: autonomia bateriei si puterea motorului. Insa, noi consideram ca bateria este principala cauza a diferentei de pret.

  • bateria
  • motorul electric
  • alte componente cheie
  • cercetarea si dezvoltarea unitatii de control si software

Bateria trotinetelor electrice

Cum am mai scris si in alte ocazii, bateria reprezinta aproximativ 30% din pretul unei trotinete electrice. Bateriile sunt scumpe, in special cele de mare capacitate. Bateria unui smartphone este ieftina, insa stim cu totii ca bateriile mai mari, precum cele pentru laptopuri si masini sunt destul de costisitoare.

Bateriile sunt formate din multe baterii mai mici denumite celule si un controler principal. Controlerul este responsabil pentru pomparea energiei din celule intr-o maniera controlata. Altfel spus, acesta se ocupa de managementul energiei electrice.

De asemenea, acesta verifica puterea emisa, starea de sanatate a celulelor si previne socurile electrice.

Cat costa o trotineta electrica? (ce componente influenteaza pretul)

Motorul electric

Motorul unei trotinete electrice nu este atat de scump, dar creste si el pretul final, deoarece trebuie sa fie fiabil. In timp ce majoritatea motoarelor electrice din alte dispozitive sunt intr-o pozitie statica, motorul unei trotinete electrice este predispus la socuri din cauza conditiilor de drum.

De asemenea, acestea au cateva functii speciale care cresc pretul:

Franarea regenerativa

Motorul electric este capabil sa regenereze energia pierduta prin franare si astfel poate incarca bateria.

Frana electromagnetica

Pretul motorului creste in acest caz pentru ca necesita niste rulmenti speciali pentru a se potrivi perfect in interiorul rotii.

Alte componente

Pe langa baterie si motor exista si alte piese care pot scadea sau creste costul final al unei trotinete electrice. Cele mai ieftine modele folosesc materiale ieftine si nu sunt atat de fiabile in timp.

Este posibil ca in cazul componentelor sa nu observati diferente intre cele fabricate din materiale de slaba calitate si celelalte in doua - trei saptamani de utilizare, dar dupa sase luni de utilizare constanta, piesele ieftine isi vor face simtita prezenta.

Cele mai scumpe trotinete electrice folosesc componente metalice precum aluminiu si otel inoxidabil pentru a face piesele fiabile. Puteti vedea calitatea componentelor inca de cand puneti prima data mana pe o trotineta.

Cercetare si dezvoltare

Cercetarea si dezvoltarea aduc costuri uriase atunci cand discutam despre un produs nou. Trotinetele electrice nu sunt atat de noi, insa trebuie produse si vandute foarte multe pentru a isi acoperi costurile de cercetare si dezvoltare. Cercetarea si dezvoltarea cuprinde:

  • Controlerul, software-ul folosit, aplicatiile mobile
  • Cercetari hardware
  • Testarea fiabilitatii componentelor

Cu cat vor deveni mai populare trotinetele electrice, costul initial al cercetarii si dezvoltarii va fi acoperit prin vanzarea multor unitati, astfel incat in viitor preturile vor mai scadea.

Alte motive

Cercetarea este un factor imens care creste pretul trotinetelor electrice pentru ca aceste vehicule nu sunt inca la fel de populare ca masinile sau motocicletele. Daca vor creste mai mult in popularitate, producatorii ar putea mari productia, ceea ce le va face mai ieftine. Masinile si motocicletele sunt produse in masa, de aceea pretul este mai mic.

Dar, vestea buna este ca trotinetele electrice devin mai populare cu fiecare noua zi, tot mai multi oameni sunt dispusi sa le incerce si va garantam ca odata ce incercati un astfel de vehicul, va veti indragosti pe loc. Trotinetele electrice sunt minunate pentru distante mici de maxim 10-15 km, precum naveta la munca sau chiar la scoala.

Cat costa o trotineta electrica? (ce componente influenteaza pretul)

Modelele ieftine vs cele mai scumpe

Dupa cum v-ati putea astepta, o trotineta electrica scumpa ar trebui sa va ofere o calatorie confortabila, ar trebui sa fie confectionata din materiale de inalta calitate pentru a rezista mai mult si, de asemenea, va duce mai rapid si mai in siguranta pana la destinatie.

Modelele ieftine folosesc adesea cele mai ieftine baterii, nu foarte calitative, iar rama trotinetelor este din otel. Desi robust, otelul este foarte greu si nu doriti acest lucru la un mijloc de transport care trebuie sa fie cat mai portabil. O astfel de trotineta are o durata de viata decenta a bateriei, dar timpul de reincarcare este foarte lung.

Pe de alta parte, modelele scumpe pot avea un motor mai capabil, care sa furnizeze 800W sau chiar doua motoare, dar si baterii de mai mare capacitate si mai rezistente in timp. Acesta este motivul pentru care pot atinge viteze superioare si o autonomie mai mare.

La ce sa va asteptati de la o trotineta electrica cu pret moderat?

Acestea ar trebui sa vina cu cateva caracteristici suplimentare in comparatie cu modelele ieftine. De asemenea, confortul este mai ridicat, de multe ori va ofera posibilitatea montarii unui scaun, cauciucurile vor fi mai calitative si umplute cu aer pentru a fi mai comode.

O astfel de trotineta va trebuie daca vreti sa o utilizati pentru naveta zilnica. Dar este o alegere buna si pentru cei care vor sa mearga la scoala sau la facultate sau pur si simplu vor sa iasa la plimbare cu un astfel de vehicul electric. Desigur, cu cat o trotineta are mai multe functii, cu atat va fi mai mare si pretul, asadar tineti cont si de acest lucru la cumparare.

Valoarea reala

Cumpararea unei trotinete electrice poate parea o cheltuiala inutila pentru unii, dar cu siguranta nu este. Nu trebuie sa cumparati cel mai scump model disponibil, pentru ca uneori dati bani in plus doar pentru anumite functii pe care este posibil sa nu le utilizati niciodata. Pentru adulti, valoarea provine din comoditatea trotinetei.

Realitatea este ca atunci cand cumparati o trotineta electrica, pentru a face naveta in special, investiti in ceva care va depasi mult costul initial. Dar veti economisi mult, in special cu combustibilul. Daca o veti folosi zilnic, cu singura merita pe deplin costul initial.

Cat costa o trotineta electrica? (ce componente influenteaza pretul)

Ce determina pretul unei trotinete electrice?

De cele mai multe ori, pretul pe care il platiti pentru ceva reflecta calitatea acestuia, dar nu este intotdeauna cazul. Si cu trotinetele electrice, uneori este greu de apreciat cat de corect este pretul platit. Sa luam de exemplu compania Swagway, una dintre primele marci care a venit cu un motor electric pe o trotineta. Trotinetele lor erau foarte costisitoare, mult peste cat ar fi meritat, dar compania avea deja clienti care se bucurau de produsele lor. Au profitat de piata timpurie si au impins preturile la limitele maxime. In prezent, inca exista companii care cauta sa impinga preturile la maxim, chiar daca calitatea produsului final nu justifica nici pe departe acest lucru.

Majoritatea companiilor incearca sa utilizeze unele strategii de marketing pentru a va determina sa platiti mai mult, inclusiv printarea brandului pe ghidon. Dar nu trebuie sa va lasati pacaliti de aceste lucruri. In schimb, incercati sa cautati faptele, specificatiile reale ale trotinetei electrice. Exista modele bune de trotinete pe care le puteti gasi la preturi mici si care fac o treaba excelenta.

Deci, ce ar trebui sa determine pretul unei trotinete? In primul rand viteza si distanta pe care o poate atinge trotineta. Pentru aceasta, produsul trebuie sa aiba un motor bun si o baterie buna, asadar, cum spuneam si anterior, acestea sunt cele mai importante doua parti intr-o trotineta.

Calitatea generala a constructiei si materialele utilizate sunt, de asemenea, o indicatie a cat de ieftin ar trebui sa fie trotineta. Cand ne uitam la modelele superioare, functiile suplimentare pe care le pot oferi sunt, de asemenea, importante.