Eşti aici
×

Hubsan FPV X4 – dronele perfecte pentru incepatori

Hubsan FPV X4 – dronele perfecte pentru incepatori

Zborul cu drona este un hobby sau chiar sport palpitant, ce este in continua crestere in prezent. In ultimii ani, domeniul dronelor s-a dezvoltat foarte mult, astfel incat acum gasim o mare diversitate de astfel de gadget-uri, care pot costa 5000-6000 de lei sau numai 200-300 de lei. Aceste drone Hubsan se incadreaza in cele care nu costa foarte mult, dar care sunt performante si de foarte buna calitate. Asadar, in acest articol va vom vorbi mai multe despre o drona de la producatorul Hubsan, care are un raport calitate-pret foarte bun si care este ideala pentru incepatori, drona Hubsan X4 H107D+ FPV.

Aceasta drona rapida are foarte multa putere, este manevrabila si impachetata intr-o carcasa mica, care este ieftin de reparat in cazul in care o prabusiti. Drona are o camera mica la bord, iar ecranul de pe controler afiseaza in timp real ceea ce vede drona. Pentru o experienta completa si cat mai buna, controlerul are si iesire video, astfel incat sa il puteti conecta si la o pereche de ochelari VR, pentru o experienta completa. 

Constructie

Quadcopterul se simte foarte solid in mana, deci cantareste doar 58 de grame cu tot cu baterie. Fiecare brat al dronei contine un motor, precul si lumini cu LED-uri albastru si rosu, care va indica orientarea dronei si va ajuta sa o gasiti cand lumina nu este foarte buna. Atunci cand drona se conecteaza la controler, LED-urile albastre din fata clipesc, iar cand este gata de zbor, toate LED-urile sunt aprinse puternice. De asemenea, cand bateria este pe terminate, toate cele patru LED-uri incep sa clipeasca, astfel sunteti avertizati din timp ca trebuie sa aterizati.

Lentila aparatului foto/video este asezata pe partea din fata a dronei. Capteaza video-uri cu o rezolutie HD 720p si imagini la o rezolutie 1600x1200. Bateria se fixeaza pe partea din spate a dronei, alunecand intre componentele electronice. De asemenea, nu exista niciun comutator de pornit / oprit pentru drona: o porniti atunci cand conectati cablul bateriei si o opriti cand il scoateti.

Daca sunteti ingrijorati ca elicele care se invartesc foarte repede pot sa raneasca pe cineva, pe dvs. sau se pot rupe atunci cand drona sufera mici accidente, puteti sa le puneti o protectie din plastic. Este o solutie foarte buna mai ales atunci cand sunteti la inceput. Totusi, trebuie sa stiti ca aceste protectii de elice incetinesc putin drona.

Controlerul

Controlerul care vine cu aceasta drona este destul de mare in comparatie cu drona in sine. Insa, spre deosebire de aceasta, controlerul are 1 kg, dar totusi se simte usor in mana, mai ales ca are un contur special creat pentru a se potrivi in mana, alaturi de cele doua manere de pe spate. 

Caracteristica principala a controlerului este ecranul LCD de 4.3 inch, care va arata atat o previzualizare video cat si informatii despre zbor, cum ar fi nivelul bateriei atat al dronei, cat si al controlerului. De asemenea, afiseaza un cronometru pentru perioada in care controlerul a fost pornit si ofera acces la meniul afisat pe ecran. Ecranul in sine are o rezolutie destul de scazuta, dar este luminos si ramane vizibil in orice loc, chiar si atunci cand bate soarele direct in el.

In partea dreapta a controlerului, veti gasi un slot microSD, utilizat pentru inregistrarea fotografiilor si a videoclipurilor. Aceasta drona Hubsan poate inregistra video pe carduri SD, SDXC si HDSC ce au o capacitate maxima de 32 GB. Oricum, rezolutia fiind destul de mica, si un card de 4-8 GB o sa va ajunga pentru mai multe ore de filmari.

Zborul

Exista o multime de putere in aceasta drona X4, care se traduce in viteza si manevrabilitate. Dar, desi dronele pot atinge 15-20 de km pe ora, puterea acesteia ramane sub controlul dvs, deoarece quadcopter-ul raspunde rapid la comenzile date prin controler. Nivelul de sensibilitate variaza de la normal la expert, acesta din urma facand controalele mult mai sensibile, astfel incat orice miscare usoara va determina deplasarea dronei.

Fotografii si videoclipuri

Aceasta drona X4 de la Hubsan capteaza atat fotografii cat si videoclipuri, dar nu trebuie sa va asteptati la prea multe, clipurile avand o rezolutie destul de slaba. Bine, aceasta drona nu este pentru filmari profesionale, asadar acest aspect nu ar trebui sa fie foarte important.

Am constatat ca modul FPV a fost in mare parte fiabil pana la aproximativ 30-40 de metri departare, ceea ce va ofera suficient spatiu in care puteti zbura. La o distanta mai mare, videoclipurile incep sa isi piarda din calitate si se pierde si, de asemenea, se pierde si semnalul destul de usor.

O caracteristica interesanta si neobisnuita este capacitatea acestei droine de a reda video pe controler, lucru pe care il puteti face din meniul de pe ecran. Acest lucru ar putea fi util daca faceti o manevra si vreti sa vedeti ce anume a mers prost sau daca totul a fost ok, si v-a reusit.

Vederea de tip FPV (First Person View)

Controlerul acestei drone de la Hubsan include si o iesire video analogica. Acest lucru inseamna ca semnalul video poate fi introdus intr-o pereche de ochelari VR special realizati sau in orice alt dispozitiv care poate gestiona video analogic. De asemenea, poate functiona si cu seturi de casti video FPV care pot primi semnal fara fir.

Viata bateriei

Aceasta drona nu are o durata lunga de viata a bateriei, in teste am obtinut mereu 6-7 minute. Este insa un lucru normal pentru majoritatea dronelor din aceasta categorie de pret. Si, daca luam in considerare ca gasim o multime de accesorii drone disponibile, inclusiv baterii, elice si multe altele la preturi foarte bune, nu este o problema sa avem si cateva baterii de rezerva.

Atunci cand bateria dronei este pe terminate, toate luminile LED incep sa clipeasca si aveti aproximativ 20 de secunde sa aduceti drona pe sol, inainte ca motoarele sa se opreasca.

Reparabilitate si componente

Accidentele sunt aproape inevitabile cu orice fel de drone ati zbura. Mai devreme sau mai tarziu, drona pe care o pilotati tot se va lovi de un copac, stalp sau orice altceva. Schimbarea componentelor – inclusiv elice, carcasa si chiar motoare – este foarte simpla. Toate piesele costa putin si puteti face schimbarile la dvs acasa.